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THE COMPTYROLLER CENERAL
OF THE UNITED BTATES

WASHINGTON, D,.Z. 20548

DECISHION

FILE:  B-186998 DATE: November 9, 1976
MATTER OF: Availability of funds for printing invitations to
Coast Guard chargc of command ceremony

1
DIGEST: Government payment. of expense of prin%ing invitations
to Coast Guard change of command ceremony is proper
since ceremony is tradltional and appropriate observance,
and printing of invitations may be considered necassary
and proper expense incident to ceremony,

Mx. K. A, Mill, an authorized certifying officer of the United
States Coast Guard, Departuieut of Transportation, has requested our
advance decision. conceriing the propriety of certifying for payment
a voucher in the smount cf $€1, for printing by a commercial printer
of invitaetions to a change of vommand ceremony for a Coast Guard
vessel, the USCGC Confidence, The printing was auth.rized by the
Commanding Officer of the USCGC Confidence. Payment wvould be made.
from appropriations authorized for U,S. Coast Guard operating expenses,

* Printing of any document or matter hy any agercy or establishment
of the Government is not allowed unless it is authorized by law and
recessaly to tiie public business. 44 U,.S.C, § 1102 {1970). Printing
meating these requirenernts may be purchased directly from commercial
establishments, rather than from the Gevernment Printing Office (GPO),
if comuercial printing is more ecornomical, or if the GPO is not able
to execute the order, Usually, the agency desiring commercial
printing must secure authorlzation from the GPO. 44 U.S.C. § 504
(1970). However, commercial printing may be procured without such
authorization if: (1) it is not of a continuing repetitive mature;

(2) it is not conducive to the establishment of an open ended *
indefinite quantity contract; (3) it cannot be ordered against
existing GPO contracts; and {4) it costs less than $250 per line item.
Government Printing and Binding Regulations, 43-2 (1974).

The printing of invitations in this case appears to meet these
vegulatory requirements for using a commercial establishment vwith-
sat GPO authorization. The cxucial issue, then, is whether the
printing of invitationsz is authorized by law and wecessary to the
public buziness of the Coast Guard, as required by 44 U.S.C. § 1102
(1970). :
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In B-~122515, February 23, 1955, we allowed invitations to
official State Department functlona overseas to be paid for with
appropriated funds, However, thy appropriation charpged ia that
case was for representation expenses, cpeclfically including costs
of official entertaining. We did not 1low the cost of printing
similar invitations te be pald from appropriations for renresentation
expenses in 42 Comp., Gen, 19 (1962), The decision in that case
turned on a specific State Department regulation prohibiting the use
of representation allowances for printing or engraving, The special
clrcumstances in both these cases prevent generalization of eilther
result te the present case.

In D-11884, August 26, 1940, we allowed payment for the printing
of invitations to a Government cornerstone ceremony, as an expense
necessarily incident to the ceremony, Payment of expenses for corner-
stone ceremonies and for building dedicatlon ceremonies is allowed
because such ceremonies are traditional practices associated with
the construction of public buildings. Seec 53 Comp. Gen, 119 {1973).

Chenges in command occur within the Armed Forces, including the
Coast Guard, when a coumander ig transferred or retired, and a new
officer takes command., We have heen advised informally that ceremonies
in observance of changes in ccmmand are a Coast Guaxrd tradition of long
standing, although they are not specifically authorized by statute or
regulation, - Just as building dedication ceremoinies are considered to
be a proper way of commemorating the completion of public buildings,

50 a ceremony may be a proper way of observing a change in command in
the Armed Forces, Since our Office hus allowed appropriated funds
to be used to pay for the prianting of invitations as an expense

‘nenessarily incident to cornerstonne ceremonies, it agpears proper to

allow appropriated funds to be uscd to pay for the printing of
invitations to change in command ceremoniles,

Mr. Mill noted, in his letter to us, chat several of our decisions
had not allowed the printing of greeting cards or calling cards at
Sovernment expense, and that these decisions might preclude payment in
the Instant case, The prohibition agalnst printing greeting cards and
calling cards at Government expense js well settled,. 47 Comp. Gen
314 (1967); 4) Comp. Gen, 529 {1962); 10 Comp. Dec, 506 (1904);
B-156724, July 7, 1965; decisiuns cited in those cases; an? Govel-ment
Printing and Binding Regulations, Para. 20 (1974), These decisions
are based on the rationale that greeting cards and calling cards are
inherently persomal in nature. For example, 10 Comp. Dec. 506, 507
(1904), which denied payment for calling cards, stated:
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] “"An officer's appointment o> commission is the
legal evidence that he holds suck office or place, If

. for convenlence he desires other evidence of such fact,
| this is not a legal necessity, but a matter of mere
personal convenience, for which he should personally pay
L IR 2 LN

In our view, inviterions intended to procure the attendance of
appropriste people =t an officlial Govsriment ceremony are not inherentiy
personal, as are greeting cards and calling eards, B-11884, supra.
Therefore, the voucher may be cartifivd for payment 1f {{ is otherwise

- corrzit.

Acting C- mptroller’SEner
of the United States
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