DOCUNZNT FESUNE

01987 - (A1112106)

[The Right of Veteians Adainistration Employees Receiving
Preaium Pay to Absences on Holidays without Charge to Leave].
B-127474, April 19, 1977. 8 pp,

Decision by Robect ¥, Keller, Deputy Compticller General.

Issue Area: Personuel Nanagement and Compensaticn: Coapensation
(305). | .

Contact: Office of the General Coursel: riviliamn Personnel,

Budget PFunction: General Government: Central Personnel
fanagement (805). .

Organizaticn Concerned: Derartment of the Navy: Assistant
Secietary of the Mavy (Manpower and Keserve Affairs);
Veterans Administration; Veterans Administration: va
Hospital, Dpallas, 1IX. P h

Authority: Pederal Esployees Pay Act of 1945 (= U,.S.C.

5545(c) (1)) . 54 Comp. Gen. 662. 35 Comp. Gen. 710. 42 Conmp.
Gen. 426. 5 C.F.R. 550.140-550.144. F.P.M. Supplement 990-2,
Book 550, sukch. 1-8b(2).

. , Questiitns wrca raised concerning the right of employees
treceiving preaiiis pnj to have leave restored fcr absences on
holilays, A forser Ccamptroller General decision allowing
restoration of leave was overrulcd, and ahotber modified
decision vas applied to absences excused by administraiive
determination. When an exployee's services are administratively
required on a holiday, and he absents himself, he is to be
charged annual or £ick leave, as appropriate. This decision
represents a changed counstruction of law, and it is limnited to

prospective application. (HTW)
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Civ.Pexs,
| THE COMPTROLLER GENERA,.
DIGIIION OF THE UNITED STATEA
WABSHINGTON, D.C, RODA®

FILE: B- 127474. DATE: April 19, 1977

AR}

MATTER DF: Veterans Adminiztration Employees Receiving
Premium Pay Absencee con Holidays

DIGEST: 1, In 51 Comp. Gen. 662 (1975) it was held that
emplo ees receiving premium pay under
5U.9C, § 06545(c)(1) should have leave
restored to them whir'h was churged“ them
for abgences on'liélidays. That decie on is
overruled since ak ijences within tourq of duty
ehould be charged! t leave and, contrary to
statement of VA Hoepital Director, du*v ‘On
holidays was in¢luded in determining premium
pay ratee of em ployees, However, no ‘action
is necessary where leave was restored and
inluded in lump-=sum payments or such leave
was used by employees pursuant to 54 Comp.
Gen. 662 since such actions were proper when
done under decision,

i

. Although the rates of premium compensation
established at 5 C, F. R, § 550, 144 are deter-
mined on the assumition that employees will
in fact work on holidays falling within their
regularly scheduled tours of duty, employees
receiving premium compeneation under ..
oU.S.C, § 5545(0)( 1) at ratee preecrihed
at 5.C. ¥, R..§ 550, 144 mady nonetheless be
excused from. duiy on, such holidaye without
charpe to leave where 1t has been administra~
tively determmed that their sei'vices are un-
necessary., This decision is préspective in
application, 54 Comp. Gen. ({62 (1975) over-
rruled; 35 Comp. Gen, 710 (19!6) modified.

LoF |
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| Thie decilio)n COnCernS gthe questxon whether emplo des
receivmg premium pay under 5 U.S.C, § 5545(c)(1) (1970) may
be absent on holidays without" charge 10})eave. . This/ Fibject has
beén addressed in 35 Comp. Gén: 710 (1956) snd, ‘1nore recently,

" in 54 Comp. Gen. 662 (1975). Our review of the matter has been

smade in response to requests by the Assistant Secretary of the
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Navy (Manpower and Reserve Affairs) and the Administrator of
Veterans Affairs, The requestis indicate there are various prob-
lems in implementing our holding in 64 Comp. Gen, 662, supra,
and that the decision was based on an inaccurate ageacy sfatement.

- A LN Wi . .'1\\ Ly . ‘
In 35 Comp,~Gen, 710, supra, we held that employees receiving

premium pay under section ) of the Fedel'al Employeeg Pay
Act of 1845, as amended, now 5 U.S,C. § 5543(c)(1), in part be-
cause their positions require holiday work, shhuld be charged
leave ‘on holidays not worked which fall within their regularly
scheduled tours of duty, The rule of this decicion, as restated
in Federal Personnel Manual Supplement 890-2, Book 550, sub-
chapter 1-8b(2) (July 21, 1871), requires thaet employees receiving
premium pay under 5 U, S, C. § 5545(c)(1) be charged leave for
absdences on holidays falling within their regularly scheduled tours
of duty.

» In 1974, four X-ray technicians employed at. tbequfe_ran‘Ez
Administration Hospital, Dallas,/Texas, raised a question con-

cerning the application of the Civil:Service Commission's regula~

tion to'employees whose rates:of premium pay reportedly were
not based upon considergticiis -of holiday work. ‘The employees
involved were assigned to regular 40:hour workweeks during
which they performed actual work and to additional regular per-
iods of standby duty outside their regular 40-hour workweeks for
which they received premium compensation under the following
provision of 5 U,S.C, § 5545(c)(1);

~ "™ec) The head of an ageney, with the
approval of the Civil Service Commaission,
may provide that--

. (1) an employee in a position
requiring him regularly 'to remain at. or
within the confines of, his station during
longeyr than ordinary periods of diity, a
substantial part of which consists’'of
remaifiifig in a’standby status rather than
performing work, shall receive premium
pay for this duty on an annual basis in-~
stead of premium pay provided by other
provisions of this subchapter, except for
irregular, unscheduled overtime duty in
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With respe

exoeu of his regula.rly scheduled weekly
tour, Premlum pay under'this paragraph
in' determiried as an appropriate percentage,
not in excess of 25 percent of siich part of
the rate of baeie pay for the position an
doee not exceed the minimum rate of basic
pay for GS=10 % ¥ * by.taking into ephsider-
ation the number of totrs: of actual whrk
required in the' position. the numbey of
hours required in a standhy status at or
within the corfines of the station, the
extent {0 which the duties of the position
are mage more onerous by night, Sunday,
or holiday work, or by being extended over
periods of more than 40 hours a week, and
other relevent factors * & %, "

rates of premium pay.

In reliance upon the Hoepital Director's statement as to the
basis upon which the employees! rateg of premium compensation
re determined, we held in our. 1975 decision (54 Comp. Gen. 662,

at 664)

e e sk % Sim'.e seotion 5545(0)(1) provides for
prex'nium pay for, that standby, daty reqiiired of an
employee, it woﬁld oll ;w[ ihat where an E’rﬁployee
was‘not lcheduled to pérform standb duty on'a
holid'awr and, thus, the computation of his premium
pay. 'did not take mto ‘account the: extent to which
performing work on‘that holiday would Have been
made more onerous tq him, section 5‘345(0)(1)
would hot requi.re that the employee\work on the
hohday or be charged leave for his. nbsence.

* %k % In ‘the:instant ¢ oase, since: stanoby duty was
not required of the employees on the holidays in -
question and \Iae, therefore, not considered in

the setting of their’ premium pay, no charge to
leave was required to be made. Decision 35 Comp.
Gen., 710, supra, is amplified to the extent stated

herein. "

ct to those particula.r employees, the Hoep1ta1 Director
advised us’ thnf holiday pay was not considered in arriving st their
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In reviewing this holding we }ind that it "“y be. comtrued to
hold that premiutn pay is payable parily in nonsideration of the
extent to which standby duty outside the employee's regularly
scheduled workweek is made more onerous by the fact ;hat it
occurs on a holiday,. In fact, premium pay authorized by
5U.S,C. § 5545(c)(1) is in ‘iiou of other specific forms ot ad~
ditional compensation including holiday premium pay: and the
reference in that subsection to the extent to which the duties of
the employee's position are made more onerous by holiday work
is intended to indicate that the amount of holiday premium pay the
employee xwould otherwise receive is to be taken:into account in
determining his rate of premium pay. Since holiday premium
pay provided fcr by 5 U, S. C, § 6545 is not payable for work on
a holiday that is in excess of 8 hours or overtime work, ,Jt is
improper to take'work on a holiday into account.in establiihing
the reate of premium pay except insofar as, it fails within his
repular 8-hour wor,‘\cday. Also, - standby time which extends a
tour of duty beyond 40 hours a week is included in determining
the premium pay rate. Accordingly, our decision in'54 Comp.
Gen. 662, supra, is overruled and cur. holding in 85 Comp.
Gen, 710, supra, is modified as hereinafter indicated.

Regarding 54 Comp. Gen. 682, supra, the Veteran
Administration informed us that the Hospital Di.rector's atate-
ment that holiday pay was not'a factor in ariiving at the em-
ployees' rates of premium ccmpeneation is . inaccurate.‘ .
Presumably that statement: reflectéd 'the Hodpital Dlrector'
determination 'that the eervicee nf the employees involved'were
not reqmred on every hoiiday.\ In fact, we are advised that the
rates of- remium pay paid. such .employees are .those prescribed
by the (‘ivi. Service Commiesion .and set forth'at 5 C.F. R,

§ 550,144, With respect to poeitione in which the employees
have basic workweeks involving actual work and standby duty
for additional periods, that section provides in pertinent part:

"
S 550,144 Rates of premium pay payable
under 175'50'1'4%

.'(a) An agency may pay the premmm pay
on an annual basis referred to in § 550,141, {o
an employee who meets the requirements of that
section, at one of the following percentages of
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thil part of the erployee's rate of basic pay
which does not exceed the minimum rate of
bacic pay for 53S-10;

* * * L *

"(3) A poaitton in which the'em loyee

has a basic workweek requir ing full-time

perforinarnce of actual work, and is required
in add:tion. to remain on standby’ duty. i4 to
18 hourF a week on regular workdays, ‘or ex~
tending \into a nonworkday in continuation of
a period of duty\within the basic workweek~-
i5 percenf- 19 t0-27; hours a week on regular
workdays, jor extendin into a noaworkday in
continuation of a period of duty; 2thin the
bagic’ workweek--ao percent *28 or. more
hours, a week’ on regnler workdaye. or-ex-
tending into"a’ nonworkday in continuation: of
a period of duty, within ‘the basic workweek--
25 pércent: 7 to 9 hours; on one'or more of his
regular weekly nonworkdays-~15 percent; 10
to 13 hours on ore or more of his regular
weekly nonworkdayg=~~-20 percent;- 14 or more
hours on one or more of his regular weekly
nonworkdays--25 percent.

"(4) When ‘eq“agency pays an employee
one of the rates authorized by, subparagraph
(1), (2), or (3) of: this paragrapb. the agency
shall increase this rate by adding 1) 2-1/2
per dent to the'rate when the evnployee is
required to. perform. Sunday work on an
average of 20 to 40 Sundaye over ‘a year's
period-or (ii) 5} ercent to the rate when
the employee is required to perform Sunday
work on an average of 41 or more Sunday-
over a year's period but the rate thus in-

creased may not exceed 25 percent,
"(b) If an employee is eligible for

premiumn pay on an annual basis under
§ 550. 141, but none of the percentages in

"‘5"‘ -
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paragraph (a) of thls section is applicable.
or unusual conditions are present which;, ;
seem to make the applicable rate unsuitable.
the agency may propose a rate of premium
pay on un annual basis for the Commissjon's
approval, The proposal shall inclide *’ull
information bearing on the employee's tour
of duty; the number of hours of actual work
requed* and . how it is distributed over the
‘our of duty; the number of hours in a stand~-
Ly status required and the extent to. which
the employeeu's whereabouts and activities
are restricied during standby perjods; the
extent to which the assignment is made
more onerous by night, holiday, or Sunday
duty or by hours of duty beyond 8 in a day
or 40 in a week; and any other pertinent
conditions, "'

'The Civil Service Comimission verifies that it has not received
a request from the Veterans Adminiltrai:ion pursuant.to 6 C, F. R.
§ 550, 144(b) to establish special rates of premmm pay for its
emplbyees and confirms that the rates of premium pay ctab-
lished by 5 C. F.R. § 550, 144(a) are baled on the. assl'mption
thet employees will' perform diity-on holidays falling within their
regularly scheduled tours of dity, Thus, the rates of premium
pay received by the X-ray technicians involved in 54 Comp,
Gen., 662, supra, were in fact based on conrnilerations of holiday

duty.

Nonetheless, the situfotions dPscribed in 54 Comp. Gen: 662,
supra, does raise 'an administrative problem. As in the case of
the Veterans Admimetrai:ion Hospital, Dallas, 'l‘exas, we under-
stand thiit'there are installations at hich full staffirig on holidays
by . employees receiving premium compensation under 5 U, S. C.

S 5545(c)(1) is unnecessary, ' The primary, concern nf Congress

in enacting that subsection was ease of admi.nistration. We do

not think it was the ‘intention of Congress to require’ employees to
perform unneeeesary work or standby duty. Yet it appears that
that could well be the result of our décision in’35 Combp.:,Gen. 710,
supra, when strictly construed in light of the Civil Service Com-
mission's regulations at 5 C, F. R. §§ 550. 141 through 550, 144,
This result could be avoided by careful advance planning to

- 8 - .
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determine the upecii’ic num,her of holidays a particular employee &
services will be needed and application to the Civil Service Com-
migsion to establish a special rate applicable to such employee.
However, this would tend to deprive agencies of the flexibility
necessary to adjust work assignments to accomrnodate illnesses
and other une.aticipated absences. Therefore, we believe this
problern may be resolved without obtaining special rates through
the use of edministrative discretion as set forth below.

The premium pay Tites set forth at.5' C.F.R. §§ 550, 144(a)(1)
through 550, 144(a)(3) are not established on the basis of precise
numbers of hours in duty status but apply to ranges of hovi
vary.!n; between a: specified mini'nutn and maximum, i Sy, section
550, 144(a)(4) simi.larly authorizes payment of an addifional 2-1/2
percen.! per aiinum’for work cn an average of 20.to 40 Sundays.
Although the regulations do‘not ascribe a specii'ic rate to holiday
work or standby duty;as stch,’ it does. not appear that the rafés
of prermum pay payable would necessarily be derreased by the
elimination oi‘ the* conlidr,rntion of work on some or all hohdavs.
Therefore, since the rateté. ‘pren‘tium comperneation that an em-
ployee receives presumably’ would b= the sanie or negligibly dif-
ferent regardless of the amount of holiday work considered in
establishing that rate. upon further censideration, we believe that
an employee receiving premium pay under 5 U, S.C. § 5545(c)(1)
may be excused from work on holidays within his reguliar tour of
duty without charge to leave when the employing acvivity deter-
mines that his services are not required,

W -‘-\\

L We find supoori for ‘the above corieiusibn in 42 Comp. Gen. 426
(1963) where we recognized that employees receiving premium
compensation inay be excused from standby duty without deducting
the hourly’ equivalent of their. premium compensation where their
seryices ure not required on a particular, day. .That case in~
vol ed instances when it was, known in advance that conditions of

‘weather or other factors wmﬁd occs.sionally render standby duty
unnecessary. We there authorized determination of the appropriate

percentage rate of- premium compensation based on the yearly
calculation of standby tours to derive a weekly average and noted
that since tha percentagelrates are geared to ranges of standby
duty hours, we did not consider the regulations to require rigid
adherence to a fixed weekly standby schedule,

]
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In view of the above we hoid that an agency niay excuse
employees receiving premium pay under 6 U,S,C, § 5545(c)(1)
from regular or standby duty without charge to leave on holi-
days when the employees' rates of premium pay are established
under 5 C, F. R, § 550, 144(a)(1) and (2} as. well as to those
receiving premium pay at rates established under 5 C.F. R,

§ 550, 144(a)(3), However, this decisiou app lies only when there
has been an administrative determinatin that the employees'
services are not required on a particular holiday., Thus, when
an employee's services are administratively required and he
absents himself on a holiday withi.n his regularly scheduled tour
of duty for personal reasons, he is to bhe }°harged a'}nua. or sick
leave as appropriate, In go holding we recognize that the need for
holiday work on the part of certain cutegories of amployees, such
as flrcnghters, will render their excusal on holidays unlikely.

Since thlB decision represents a changed cons..ruction of law
i is limited.to. prospective application.‘ We understand that.
on tiic basis’of 54 Cump. Gen. 662,:supra, some employees
have'had their leave accounts retranEi[\)/"Iy recredited with
annual leave and have received lump-sum leave payments or
have taken leave to which they would otherwise not have been
entifled. Since such payments or use of leave were made pur-
suant to 54 Comp. Gen. 862, no action is necessary and the
employees may be considered prOperly to have been paid or to
have 'taken leave. Also, inasmuch as there has been considerable
confusion in this arca, those employees who were not charged
leave for absences on holidays prior to the date of this decision
may be regarded as having properly been excused from duty
on such days,

Deputy Compterl‘Ie‘" éeneral
of the United States






