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Decision by Paul G. Desbling (for Elaer B. Staats, Coaptroller
General).

Issae Area: Personnel Nanagement and Compensation: Compensation
(309) .

Contact: Office of tha General Counsel: Nilitary Persopnel.

Budget Yunction: General Governaent: Central Personnel
Management (805).

Organizatica Concerned: Departaent of tha Army; vVeterans
Administration.

Authority: (70 Stat. 517; 10 ©U.£.C. 687, 687(4)). 10 U.5.C.
1552, 110 U.5.c. 2774 (Supp. II). 37 U.S.C. 501. 37 U.S.C.
501¢a) (B) . 15 U.S.C. 501(f). 38 0.5.C._211¢a}. 37 0.45.C. .
206(a). 43 Comp. Gen. 235, 83 Comp. Gen. 237, 52 ‘Comp. Gen,
617. 53 Comp. Gen. 299. &9 Comp. Gen. 65C. 49 /Comp. Gen.
662, 38 Comp. Gen. 235. 80 Comp, Gen. 502, 38 Comp. Gan. 7.
55 Corp. Gen. 113. B=-177924 (1975) . B-18002€ (1978).

.. The Assistant Secretary of the Army, Hanporer and
nese:ve Affoirs, requested a decision concerning readjustment
payaeitu to reservists separated from active duty bat reastored
by adainistrative reccrd correction. Read-justaent pay is not
vaivable. Unused annual leave pay and interia roserve p»y must
be repaid. If separation was involuntary, repayments were
vaivable. These Teservists wvere entitlad *o active pay and
allowances. The Veterans Administration decides vhether
disability compensation and educational beprefits are debts to be
recovered. (DJN)
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FILE: B-18786% '‘OATE: May 5, 1977

MATTER OF: Resexrve Members Restored to Duty

DIGEST: 1. Amy Reserve officers involuntarily
saparated from active duty, with
readjustment payments computed unider
10 U,S.C, 687 (1970), whose militaxy
records are subsequently corrected

to show continuation on active duty,
are liable to repay such readjustmen:
payments to the United States,

2. Reservists who receive payments for
unused accxued leave under,
37 U.S.C. %01,(1970) upuu aegafntion
from active duty, but wboee :ecords
ate corrected to expunge | “the fact of
sucﬁ separation, are liable to repay
amounts received for’ udused leave;
however, they are entitled to be
tecredited for days of unused leave
up to the 60-day maximum prescribed
by 37 U.S.C. JOI(E) (1970).

3. Army members separatod from extended
active duty, whe thereafter earn
military pay nnd allowances as membexs
of :Re-arve components, but whose
recqrdd are corrected to reflect con-
tinued active duty with no break in
service, are Jliadble to repay such
interim Reserve pay and allowances.

4. Hhether oT not erroneous or excessive
Veterans Administration disability
ccmﬂensation and’ aducational
unatstnuce paymenta which constitute
debts to the Unifed States must be
collected is8 a matter for submission

- to the Veterans Administration, which
has exclusive jurisdiction in such
matters,
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5. Atmy nemberl leparntod from but ]ater
retroactively restqred to active. duty
by administrative record correction
action (10 U,S.C, 1552 (1970)) tharzeby
become entitled to retroactive payment
of military pay snd allowances; and
vhile interim civilian sarnings may
properly be set off sgainst amounts
due members, asuch civilian eamings are
deductible only from net balsuce due
members after setoff of their debts to
the GCovermment and are not recoupable
in excess of that net balance,

6. Wheré Ammy officersd invoxuntarily
neparated from ac*ivejduty,nublequently
obtain\racords “¢orrection to_show con-
tinuation on uctive duty, reqdjustmunt
payments made ipon separation under
10 U,S. Cu 687 (togather with payments
received 'for dccrued leave on separa-
tion and for interim Reserve duty) are
thereby rendered erroneous, and such
payuents may therafore be ccusidered
for waiver under 10 U.8,C. 2774,

This action is im rcsponan to a lnttet dated November 16,
1976, from the Assiatnnt'Serrataty of the Army (Manpower and
Reserve Affairs), requesting a decision as to whether thexe is a
requirement to recoup readjustment payments made to Reserve
officers separated from but later restored to active duty, and
whether such payments, if recoverable, and other mories received
incident to separation axe proper for consideration for wnivor.

It 1s indicated that a number of Reserve officers Were
involuntarilyisaparated from eicténded active duty in the Axmy

‘nlter being passed over for prcmotion by selection boards

ecnvened in 1976 and 1975, Upon separation, the Reserve officers
teceived lump-sum readjustment payments computed under
in U.5,C..687 {170). They applied to the Army Board for
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Cotrcction of Military Records (ABCMR) for’ relief, alleging
violationa of atatutes’ and regulntiona ‘regarding the composition
of ‘their prpmotion boards; lnd the ABCMR concluded that the
failure :of the Dopartiment of the Avmy to appoint au appropriste
rumber of Rcsarve officers as members of the 1974 and 1975
selection boards resulted in an injustice to them in that they
were deprivcd of consideration for promotion by selection
boards containing Reserve officers. New selection boards with
an appropriste number of Reserve officers were then convered to
reconsider their promotions,

1t is further indicnted that when ths new selection boards

seléct for promotion membexs who had -bsed saparated following
their prxevious nonselection, it 13 nidcessary tn correct their
records under the provisions of 10 u, S C. 1352 (1970) to show
that|they were not séparated. .When “this pzﬁpciple is applied, i+
is stated that a subatantial 1ndebtedness may occur because
accrued leave lattlement, readjustment paym.ntn, and interim
civilian eltnings are'included in the amount to be set off against
the monies due the membars as a::tive duty pay and allowances for
the period when they were rot ou active duty during the time the
correction action was pending.

) ‘In a almple and appnrently hypotheticnl computation included
with the . nubminlion, the following items are set out as being
subject" to coliection action: (1) ‘feadjustment pay; (2) puyment
for unused.accrued lllve; (3) miliffiy pay and allowances garnad
while a membér of a Reserve: component; {4) Veteraus Administration
diaability compensaﬁionlexceas educational assistance beneflits;
and (5) eainings from civilian sources. The question is raised as
to whether there is a necessity to recoup the monies received by a
vember for each of these items, and if so, whether claims for such
amnunts would be proper for consideration for waiver under
10 U,S.C. 2774 (Supp. II, 1972).

With regard to the recoupmant of these’ items, it 'is first of
all quentionod .whether there is & necessity to’ tecoup the readjust-
ment -payments made under 10 'U,3.C. 687, since 1ﬂ 1s sfjid the pur-
pose of the statute is to ‘provide a monetaty cunhion/tn soften the

--"trlnsition to civilian life for those regservists who are involun-

tarily released, IL is suggested that since che affected
reservists did in fact perform the transition to civilian life and
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bore the uxpense incidcat tonereto, recoupment action may work an
inequity and may in many instances place the officers in a
reduced pay status for the remainder of their active militaxy
caxeers. . :

Sectton 687 of title 10, United States Code, providas
generally that a« Reserve member who is relsasad fiom activa duty
involuntarily, and who has completed, immediately before his .

release, at least 5 years of continuous sctive duty, is entitled
to a readjustment payment computed in accordance with the fnrmula
there provided not to exceed 2 years' basic pay of the grade in
which he i3 serving at the time of his release or $15,000, which-
ever amount is the lesser,

Subsection 687(d) specifically provides:

[ -

*(d) Any teadjuatment payment to ahich a membnr

becomes entitled under this section shall be reduced
by the amount of any previous payment made to him
under this section that he has urt repaid ta the United
Statexs. If he has repaid that amoumt to the United
States, the period covered by it shall be treated as a
period for which a payment has not been riade under
this section.”

The source of 10 U.S. C 687 in the act of July' 9, 1956, .
ch, 534, 70 Stat. 517. The legislative history of that act 1nd1-
cates that 10 U.S.C. 287(d) was specifically designed to cover..the
cases of reserviats 1nvoluntnr11y sepnrated from but. aubsequently
recalled to active duty, The stated pufpose of subsection 687(d)
is to "prevent dual payments of readjustment pay in'the remote
possibility thac a reservist might teceive reudjuatmunt pay after
haviug served for at least 5 years and at some time in the future
be recalled to active duty and again qualify for readjustment pay
after serving 5 morxe years. Only one such payment could he made
in thase circumstances," See S, Rept. No. 2288, 84th Cong.,
2d Sess. (1956), at page 5. Moreover, the terms of subsectior
687(d) cléarly contemplate that readjustment payments given to

->-Reserve members be ''repaid to the United States" in the event of
their recall to active duty,

-
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' Furthermore, we have previously sxprussed tha view that a

i Regular officer who.recelves severance pay upon involuntary
separation from active duty (similar to a Reserve officer
receiving reedjuatment pay), but who later by Corraction Board
acticn has his records changed to expunge the fact of such
involuntary soparstion, is then subject to recoupment action for
the "receiv.d severance pay not payable in such circumstances,"
See 43 Comp, Gen, 235, 237 (.3563), Sae also 42 Comp, Gen. 617
(1963). Accordingly, it is our view that the Reserve officers
restored to active duty upon their own application in the ciz-
cumstancea described are indebted to the United States for the
. amouuts received as readjustment payments under 10 U.S5.C, 687,
. aud are liable to make reatitution of such amounts.

Regerding the matter of peymentl tec,iupd for unused accrued
leave, it appears the payments were authorized on the basis of
- separation from active duty as set forth in 37 U.S.C. 501(;)(1)(8)

] (1979). The co:rectionnof Tecords expunging ‘the fact of such
l
|

separation rendered the payments improper and made the awounts
Treceived subject to recoupment action, Howevaer, it furthex appears
that the members affected are entitled to be recredited for the
days of unused leave for which payments were made, up to the
60-day limit prescribed by 37 U,S.C. 501(f). See Schmidt v.

United States, 192 Ct. Ci. 420 (1970).

- With :eapect to the question of the reooupment of interim pay

received for inactive Resexve duty, 37 u.S.C, 206(a) (1970)
T expressly provides that inactive-dity training pay is authorized
‘k* . only for a member "whe is not entitled to basic pay.” Since the

w | ) records of the wmembers in question were ‘corrected to reflect
. continued entitlement to basic pny, interim psy received for
inective-duty training was rendered contrary to statute and there-
fore erroneous. Also, any pay and allowances received for special
tours of active duty or active duty for {raining during such
interim period became erroneous overpayments by the correction of
recoxrds to show contiruation on extended active duty. Thus, all
interim military pay and allowances earned as a member of a Reserve
1 -»~ component would be subject to recoupment.

o
gt

COncetning the recoupment of benefit and compensation paymente
tecelved from the Veterans Administration (VA), 38 U.S5.C. 211{a)
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{1970}, expreassly provides that decisions of tha Administrator
on any question of law or fact concerning a claim for benefits
is final and conclusive and no other official or court of the
United States shall have the power or jurisdiction to review
such decision. This Office, tharefnre, has no authority to
change or reverse any decision of the VA pertaining to tha
entitlement to or payment of bencfits to any member or former
member, If the VA makes a detarmination, basad on an individual's
status, that he was erroneously puid benefits from that agency,
such erroneo's payments become a debt to the United States which
must be recovered either directly from the individual or {f the
individual is due other sums from the United States, by setoff
from such sumg., See 53 Comp. Gen, 299 (1973); 2-117924,

Januarxy 27, 1975.

As to the matter.of interim civilians eaxunings, paragraph 25
of Army Regulatlon 15-185 (June 4, 1974) provides that in‘'the
scttlement of claims following ABCMR actionf sarnings received
from civilian employment during any period fot which active duty
pay and allowances are payable will be deducted from such settle-
ment. We havelpteviously expressed the view, however, that in
the adjustment 'of aczounts in such situations, Government pay and
other monetary benefits required to be recovered by zeason of the
correction of records should be set off first,uwith civilian
earnings to be deducted from the remaining balance dua the member,
if any., See 49 Comp. Gen. 656, 662 (1970). Thus, if" the amount
of the readjJustment payment and other Government benefirs subject
to recoupment equals or exceeds the amount due the member for
backpay aad allowances, thers would be no further setoff or
deduction for interim civilian earnings, since such eamings are
not recoupable but are merely deductible from any remaining amcunt
which may be owed to the member.

With regard to’'the question concerning the possihility of
waiver, 10 U.S.C. 2774(a), (Supp. II, 1972) pcovideu in perti-
nent part that a claim of the United States against a person
arising out of &n "errsneous payment" of pay or allowances, to
or on behalf of a member or former member of the uniformed
services, the collection of which would be against equity and
good conscience and not in the best interest of the United States
may be waived in whole (' in part.

-6.
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. The primary purpose of a correction of records under
10 U.S5.C., 1352 in casas of the type describad is to restore the
member or former member to tha same position that he would have
had if he had not been separated or relieved from the performance
of active military service. The resulting benefits and liabili-
ties depend aolaly upon a proper application of the statutes to
the facts as shown by the corrected record in each particular
case, from the effective dates mentioned in the correction rather
than from the date of the approval of tha action by the Secretary
of the Service concerned. See 34 Comp. Gen, 7 {1954); 40 Comp.
Gen. 502 (1961); 43 Comp. Gen. 233, supra,

:The readjustment peymente, unused ecctued leave paymonts, and
1nter1m militery pay for inactiva quty Reserve service paid to the
members  in question were apparently correct and - proper when made,
Ordinetily, .debts which result from peyments-proper when made azs
not considered as arising out of "erroneous  payments" so as to be
subject to consideration for waiver under 10.S.C. 2774,

Compare B-1£0028, July.9, 1974, However, when a member's records
axe corrected vadexr 10 U.S C. 1554, to show that he was not
aeparated from active dity, siuch corraction relates back to retro-
actively change the factual situation, and renders the readjust-
ment psyment received a payment that should not have been mada,
Comperaxﬁz Comp, Gen. 617, sipra.. Accotdingly, it is our view
that ' cleima against the officers in question arising out of such
reudjustment, leave and Reserve sérvice payments may be given
consideration for waiver in whole or in part under 10 ¥.5.C. 2774, -
on an, individual, case-by-case basis. Sea 55 Comp. Gen. 113 (1975).
In doing 80 it seems proper to consider that the purpose of the
corraction of the members' records and the payments which become
due upon such corcection are to rtestore the members, as nearly as

- posaible, to the position they would have been in i1f the error had
not been made. ‘In such circumstances it may 7ot be in the best
intérest of the Unlted States nor in keeping with. equity and good
conscience to waive the total amount of the erroneous payments but
only such part of the erroneous payments which would prevent the
member from having a net indebtedness upon restoration to duty.

v Overpayments of VA compensation and benefits do not imvolve

military pay and allowances and may not be considered for waiver

-
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under 10 U,S.C. 2774; rather, whather or not those amounts need
be collected i3 a matter for consideration by the VA.

The questions are answered ncéordlngly.-

]
For the Comptroller General
of the United States
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