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Decision re: Maj. Robert C. Crisp; by Robert P. Keller, Deputy
Comptroller General.

Issue Area: Personnel Management and Compensation (300).
Contact: Office of the General Counsel: Military Personnel.
Budget Function: General Government: Central Personnel

Management (805).
Organization Concerned: Department of the Air force.
Authority: Armed Forces Leave Act of 1946, as amended (37 U.S.C.

501). (P.L. 90-235; 81 Stat. 759; 10 U.S.C. 973). (P.L.
89-554, sec. 8; 80 Stat. 378; 8( Stat. 653). (59 Stat. 584;
5 U.S.C. 61a-1 (Supp. Y)). Public Health Service Act, sec.
219 (c) . P.L. 90-83, sec. 1(22). 81 Stat. 199. 16 Stat. 319.
42 U.S.C. 210, 211(c). 10 U.S.C. 3544. 10 U.S.C. 8544. 5
U.S.C. 5534(a). 10 U.S.C. 842. 27 Coup. Gen. 12. 29 Coup.
Gen. 363. 44 Comp. Gen. 830. 25 Comp. Gen. 677. 25 Coup.
Gen. 377. 25 Comp. Gen. 381. 44 Camp. Sen. 832. B-173783
(1975).

Arnold G. Bueter, Principal Deputy Assistant Secretary
(Financial Management), Depaztmuint of the Air Force, requested
an advance decision with regzrd to the question of uhetker a
regular officar of the Air Force may begin employment with a
State government while on terminal leave immediately prior to
his retirement from the Air Force without jeopardizing his
active duty or retired status. Acceptance of such employment
would terminate the officer's military appointment. (SC)
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FILE: B-1t2471 DATE: 97
5| ~MATTER OF: Major Robsrt C. Crimpe USAF

DIGEST: Should a commissioned Officer of the Regaular
Alr Force on terminal leave nenuing retirement
atcept a civil office under na State povernment
or porfarm the duties of b'c office during such
leave, the sanctions o110 U.S.C. 973(b) (1070),
which provides for tcrmination of hic mailitary
appointment, would apply to him. Since the
civil office is under a State government, the
provisions of t U.S. C. 5531r "SJ70,Q, which
authorizzeu dual employmont during terndinal
loane in certain other circumntances, would
not exempt the member from those sanctions.

This action Is in reaponse to a letter dated Jima 20, 1077, with
encleogrca. from Mr. Arnold G. Bueter., Prinfipal Dcputy Assistant
Secretary (Financial Alanagement). Dapartment of tha iir Forec,
requesting an advanco decision in the case of Major Robert C. Crisp.
USAF. who wi~sh's to berin omnloyment with a State uovernnont
while on terrminal lcave immediately prior to his retircment from the
Air Force. if possible, without jeopardizing his actie duty or rctired
ctatua by becoming so omploycd. The requa4st has been assigned
Secretarial Submission. Number SS-AF-1269 by the Deprltmeant of
Defense MilItary Pay and Allowance Committee.

The quLAtIon askad in:

"May a regular officer of a uniformid service, while
on terminal leave, accept )r perform the duties of a
ciril offico of a State, as that term ir defined in 29 Comp
Cen 363 and 44 Comp Gen 830, -whathrr appointed or
elected, under S U.S. C. 5534a without incurring the
sanctions of 10 U. S.C. 973(b) ?"

The submission indicates that the member, a Regular Air Force
officer (who Is rctiring for years of service) is nichodulel to go on
terminal leave beginning August 3, 1977. 1-1O wishes to obtain the
position of County Clerk for Sutter County, California, and it his
application is accepted. assume the duties of that offico ia Auguat
1977, whan he begins his terminul leave.
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It la stated In the submisolion that the office of County Clerk in
created by California statute. Sinco certain duties are statutorily
proscribod for tluht offica. the axerciso of which duties would
involve somc portion of that dtate's sovereign power, the submission
recognizes as aa aceepted fact that such position conotitutes a civil
office as that t',rm is uscd in 10 U.S.C. 073(b) (1970). See 29 Cornp.
Gcn. 363 (1950), anrd 44 Comp. Gen. 830 (19Gd).

Section 973(o) provides in part:

1(b) Except an otherwise provided by law, no officer
on the active list of tho * llegn).ar Air Force *** may
bold a civil office by election or appointmcnt. whether
under the United States, a Territory or poesossion or a State.
The acceptance of such a civil office or tha exercise of its
fuaietions by ouch an officer terminates his military
appointment.

Th1.e submiseion Indicates, however, that since the member in
the present cans would acecpt the civil office while on tenninal leave.
certain decisions of this C0fice (25 Comp. Gen. 677 (1946, and
27 Comp. Gcn. 12 (Es147)). may bo for application. Thos1 docision'
interpret ahe congressional intent regarding the predecessor statute
to 10 U.S.C. 973(b)--nection 1222, Rlcviaed Statutes--and a collateral
code provision, 5 U. S. C. 5534a (1970). and its predecessor statute--
the act of November 21, 1945, ch. 480, 50 Stat. 584, 5 U.S. C. Gla-i
(Supp. V, 194G), concerning employment while on terminal leave, As
a result. it is indicated that it ic not clear at the patnant tims whether
the language of 5 U.S.C. 5534a may be construtid as also allowing the
acceptance of a civil offica or position undcr a State government with-
out invoking the sanction of 10 U. S. C. 073(b).

Section 1222. lRevieed Statutos (section 18 of the act of July 15.
1l70, Ch. 204, 16 Stat. 319), prohibited the holding of any civil office
by an officer of the Army and provided that should any suck: officer
accept or exercise the functions of such an office. his commission
would be vacatod. Those provisions were brought forwarc into the
1925 ediUon of the Unitod States Cod asi 10 U.S. C. 570 anc have
baon consistently interpreted over the yaars as incluling a State
office. S30 genarally E-173783, October 0, 1975.
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On codlfication of title 10 into positive law in 1956 (70A Stat.).
those provisions bdcamo subsection 3544(b) (Army), and 6544(b)
(Air Force), and for the fly. ct time, specifically included btata
civil offices in its proscription. In 1908, section 4 of Public
Low 90-235, 81 Stat, 750. rupcaled sections 3544 and 8544 of
title 10, and enacted 10 U. . 973, in lieu thircof. in ordar to
extend to all 1legular officers of the armed forces the Same re3trJc-
tions against holding civil offico as were applied to the Array and
Air Forcv.

Paraloel to and independent of the foregoing was the development
of the concejt of "terminal 1!avc". I3uasically; 'terminal leave".
t'ile it is a term of art which arose during World W'r II. was Known
by other names since shr:tly a fvcr Uie Civil VWor. In csSOnce, such
leave represented a leave of absunce grantod an officer at the end
of his period of military corvicac; a permission to be absent from
duty. Terry v. Unit d Statcu, 120 Ct. Cl. 315 (1951).

Prior to 1945. under the leave Laws then isŽ effcct (10 U. S. C. 842
(W940l), loaves of up to 60 days without deductioz. from pay and allow-
ances could be taken by Army officcr- at the '.Uzzrction of the
Sacretary of War. However, there was no statutory authority to make
lump-sum paymcents in lieu of the taking of leave by such members
even where they were b ing separated or released from active duty.
The inability to immediately rclcaas such members from active duty
and pay them for accrued but unused leave on on-a hand, and the dual
.dflcea and dual employment prohibitions as well as section 1222,
Revised Statutes, on the other hand. created a nearly untenable situa-
tion during the final phases of World WVr IL and general deinobili-
zation, since service membero could not be paid for leave and could
not be employed by the governmnnt during terminal leave time since
they were still in an active duty statun, unless they were willing to
vacate their commissions and forfeit their leave.

Thus, was enacted the act of November 21. 1945, su ra. The act,
in part, authorized in section 2(a) the employment and reemploymtnt
of members of the armed forces by the United Statev. its I rritorles
or possessions, and the District of Columbia governments during
terminal leave, and permitted them to continue to receive pay and
allowances for the unexpired portion of terminal leave. For those
who had already vacated their cc mmissions, section 2(b), authnrized

3-



-.1~~~~~i *a i I i

B-162471

payment of a lump-sum for such leave lout by virtue of such employ-
mont, and section 2(d). aathorized the payment of a lump-sum (or
unueod terminal Icave whore such mlncmbr was to be employed by a
Statb government, upon application to and permission granted by the
npnropriate S. crcary.

In 27 Camp. Gen. 12 (1047), to which the submission rcrers, when
we treated thc act of November 21, 1945, as having broadly removed
the than existing restrictions contained in the dual office and dual
2-ompcnsation laws, as will au a*:ction l2, 1I-viaed tatutes, so as
to pcrnmit cticers on terminu leave to accept employment generall,-.
we wure relating to the entire scflp3 and purpos2 of the law, then in
offact. However, on analyzing individually the authorities granted by
sections 2(a) and (d) of the 1940 aet, thare is an eansrAtial ditference.
Saction 2(a) authorized dual 'nmploymewt during the terminal leave
period for thuse entering or reentoringr Federal Government employ-
mcnt, whereas section 2(d) authorized a lump-sumi payrnm.lt for
accrued but tuius;'d terminal leave for thoue who entered employment
of a Statb. Thus, while the 1045 act sought to achieve a broad sclu-
tion to the c.dsting restrictions of the dual office and dual compensa-
tUon laus, an wcil as section 1222, Revised Statutes, only section 2(n)
perinittea a membor to continue to receive military pay and allowances
on terminal leave "at the same rate and to the same exte"." con-
currently with the receipt of his civilian compensation.

In 1960, the provisions of the 1945 law (5 U.S. C. 81a-1 (108.1)) were
specifically repealed by section 8 of Public Law 89-554, approved
Saptember 8, 1903. 00 Stat. 378. 053, because the 1945 law mras
considered as having been irnnliedly rendered obsolete in its entirety
by section 4(c) of the Arnvid Forces Leave Act of 194G. as amended
(37 U. S.C. 501). and section 219(e) of the Public HMalth Sarvico Act,
as added August 0, 1950 (42 U.S. C. 210-1(c)), which provided for
lump-sum payments for accrued leave. its a rerult, all exemptions
authorized by 5 U. S. C. 6i3-l from the application of the dual office
andl dual employment statutes at well as the prohibitions atainst
holding civil office then contained in 10 U. S. C. 3544 and 8544, ware
no longer in effect.

In 1007. it was recognized by Congress that section 4(c) of the
Armed Forces Leave Act of 194G, as anxended, did not render the
1345 termina leave law completely obsolete and concluded thai
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subsection (a) of former 5 U.S. C. Gla I (section 2(t) of the 1045
act) had a prospective effect and should have been reenacted In the
1906 codification of title 5, United States Code. Thus, by section 1(22)
of Public L.tw 00-U3, approved Stptembcr 11, 1967, U1 Stat. 199.
section 5534a was added to tItle 5 of tha coda and now provides:

"A member of a uniformed service who has performed
active service and who is on terminal leave pending separa-
tion from, or release from active duty in, that rnrvice
under honorablc conditiona may accept a civilian office or
position in thc Covernmcnt of the United Statcs, its territories
or possissions, or the government of th3 District of Columbia,
snd he ia entitled to receive. the pay of that office or position 
in addition to nav and allowances from the uniforrnmd service
for the unexpired portion of the terminl1 luave. "

It ls to be observed that Public Law 00-83 did not reelnact all of the
provisions contained in formnr 5 U.S. C. (la-l. It recnactad as sec-
tion 5534a only those provisions previously contained in 5 U.S. C.
6la-l(a) relating to F-doral, T:rritorial and District of Colurmbia
governments. Thus, it is our view that the language in 27 Coomr,
Gen. 12, supra. .i not controlling hbre and the reenactment of only A
single subThaction of 5 U. S. C. fla-l may not ba construed as connti-
tuting a broad congressional intention to remove all existing restric-
tions on the holding of a civil office, including thosc under a State
'government, during periods of torminal leave.

Therefore, since a member oan terminal leave pending retirement
Is stiU "on the active list" should he accept or perform the dutic of
a civil ofricc of a State government during that time, the sanctioi.n of
10 U.S.C. 973(b) would be for application. Compare 25 Comp.
Ccn. 377, 381 (105), and 44 Coxmp. GCn. 830, 832 (1DGS). Accordingly,
the question presented is answered in the negative.

'Deputlj Conmptroller General
of the United States
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