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Neqotiations With Employee Pepresentatives

DIGEST: 1. Authority of Public Printer under Kless
net, 44 U.S.C. S 305 (1970), to set wages
of certain Government Printing Office
(GPO) employees does not require the Public
Printer to confer with employee represen-
tatives concerning employment standards
for GPO printing procurement contracts.

2. Authority of Public Printer under Kiess
Act, 44 U.S.C. S 305 (1970), to set wages
of certain Government Printing Office
(GPO) employees is limited by 5 U.S.C.
S 5544 (1976) with regard to overtime
entitlement:. Employees must actually
work ovea time 1iours in order to receive
overtime pay. 42 Comp. Gen. 195 (1962).

3. Authority of Public Printer under Kiess
Act, 44 U.S.C. S 305 (1970), to set wages
of certain Government Printing Office
(GPO) employees is limited by 5 U.S.C.
.5 !544 (1976) with regard to overtime
entitlement. To the extent that proposals
of employeze represertatives are inconsis-
tent wtth Eectiorn 5544, they may not be
in plemes.t' d .

This action is in response s.o the requests contained
in three letters dated Ar~ril 4, 1978, from the
Hor.Orable John J. Boyle, Public Printer, for a decision
concerning the scope of negotiations which may be conducted
with Government Printing Office (GPO) employee representa-
tives under the authority of 44 U.S.C. S 305 (1970). The
Public Printer has posed a series of questions which may
be grouped into three general quections as follows.

I~~~

The firit question presented is whether the Public Printer,
under the above-cited statutory provision, ha; a duty to
confer with employee representatives on the fcllowing two
demands:
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I* "That the Public Printer, provide
in GPO printing procurement con-
tracts, made in accordance with
Federal Procurement regulations,
that the contractor must pay its
employeos in accordance with the
standards og. wages, hours and
working conditions arrived at by
the said conference between the
GPO and the employee representa-
ttves; and

2. 'That no contract be made which
would adversely affect the ccm-
plement of any bargaining unit
regardless of price or other
considerations. " -

The Public Printer states that while there are probably
ways to comply with the net result desired by the employee
representatives, the agency wishes to know whether or not
44 U.S.C. , 305 requires the Public Printer to confer on
these matters.

II

The second question pertains to the following proposal
on overtAime which has been presented by employee represen-
tatives during the course of conferences 1lvid under the
authority of 44 U.S.C. S 305:

"Overtime shall be defined as any
work performed before er after the
employee's regular scheduled shift."

The question presented is whetheL' the Public Printer has
the authority to grant overtime wh'en an employee has been
in a leave or leave without pay (LWOP) status prior to
or following 8 hours of work.

III

The third question presented is whether the Public
Printer, under the authority of 44 U.S.C. S 305, has a
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duty to ronfer and the authority to allow the following
proposals which have been presented by the GPO employee
representativesi

I, "Lailt overtime work in excess of
two hours in any one da:' oblai. ne
compensated at double thr regular
rate of pay,

2. "All work performed :.' aactarday
shall be compensated at double the
regular rata of pay.

3. "All work performed on Sunday shall
be comfcnsated at double the regular
rate of pay.

4. "All work performed on a holiday
shall be compensated for at double
the regular rate of pay, in addition
to the holiday pay.

5. "There shall be no hire for less
than a full shift on premium days.

6. "Any employeecalledback to work
after AInirhinq a regular shift shall
be guaranteed a minimum of four hours
pay at the applicable uvcitime rate.
Such employees shall have the right
to leave upon completion of the work
which required the callback.

7. "Any employee designatea essential in
an emergency situation shall be coin-
pensated at the applicable overtime
rate."

The Public Printer specifically questions whether overtime
compensation for employees whose pay is set u'nder the above-
cited stattutory provision is governed by 5 U.s.C. S 5544
(1976) or some other statutory provislon and whether our
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decision in B-1897e2, February 3, 1978 (57 Comp. Gen. 259),
is applicable to these GPO employees.

DISCUSSION

The authority for the fixing of compensation of certain
GPO employees is contained in 44 U.S.C. 5 305, commonly
referred to as the Kiess Act, which pcovides as follows:

"(a) The Public Printer may employ jour-
neymen, apprentices, laborers, and other
persons necessary for the work of the
Government Printing Office at rates of
wages and salaries, includirq compensa-
tion for night and and overtime woik, he
considers for the interest of the Govern-
ment and ju t to the persons employed,
except as otherwise provided by this sec-
tion. He may may not employ more persons
than the necessities of the public work
require nor more than four hundred appren-
tices at one'time. The minimum pay of jour-
neymen printers, pressmen, and bookbinders
emploved irn the Government Printing Office
shall be at the rate of 90 cents an hour
for the timr actually employed. Except as
provided by the preceding part of this sec-
tion the Late of wages, including compensa-
tion for night and overtime work, for more
than ten employees of the same occupation
shall be determined by a conference between
the Public Printer and a committee selected
by the trades affected, and the rates and
compensation so agreed upon shall become
effective upon approval by the Joint Com-
mittee on Printing. When the Public Printer
and the committee representing the trade
fail to\ agree.as to wages, salaries, and
compensation, either party may appeal to
the Joint Committee on Printing, and the
decision of the Joint Committee is final.
The wages, salaries, and compensation so
determined are riot subject to change oftener
than once a yrear.
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"(b) The Public Printer may grant
an employee paid on an annual basis
compensatory time off from duty in-
stead of overtime pay for overtime
work.'

At the outset, wen note that GPO is not covered by Executive
Order No. 11491, as amended, which governs labor-management
relations in the executive branch.

With respect to the first question involving the estab-
lishment of employment standards for GPO printing procurement
contracts, we would point out that we have recognized that
the broad provisions of 44 U.S.C. 5 305 place no limitation
on the Public Printer.'s authority to fix workweeks of less
than 40 hours and pay overtime for work in excess of that
workweek. See 36 Comp. Gen. 163 (1956). However, we have
also held that this statute does not provide a basis for
participating in a union-sponsored pension plan, particular-
ly where the employees are also covered under the civil
service retirement program as set forth in 5 U.S.C. SS 8331
et seq. (1976). See B-177147, December 19, 1972.

Section 305 of title 44, United States Code, quoted
above, relates to the setting of wages for certain employees
of the Government Printing Office, and it contains no refer-
ence to printing contracts or to employment standards for
such contracts. Therefore, although the Public Printer is
vested with broad authority under the Kiess Act to set wages,
we do not believe that statute requires the Public Printer
to confer on the demands stated above in the first cuestion
relating to the establishment of employment standards in
GPO printing contracts.

With regard to questions two and three, we note that
while the Public Printer may, with the approval of the
Joint Committee on Printing, fix the rates of wages, salar-
ies, and compensation under the authority of the Kiess Act,
we have long held that the provisions of 5 U.S.C. S 5544
(1976) govern the payment of overtime to these employees.
See 46 Comp. Gen. 217 (1966); 42 id. 309 (1962); 36 id. 163
(1956); 13 id. 265 (1934); and 13-176365, October 31,71972.
Section 5544 provides, in pertinent part, as follows:
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"(a) An employee whose pay is fixed
and adjusted from time to time in ac-
cordance with prevailing rates under
section 5343 or 5349 of this title,
or by a wage board or similar admin-
istrative authority serving the same
purpose, is entitled to overtime pay
for overtime work in excess of 8 hours
a day cr 40 hours a week. * * * The
overtime hourly rate of pay is computed
as follows:

"(1) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on a basis
other than an annual or monthly
basis, multiply the basic hourly
rate of pay by not less than one
and one-half.

"(2) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on an annual
basis, divide the basic dnnual rate
of pay by 2:080, and multiply the
quotient by one and one-half.

"(3) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on a monthly
basis, multiply the basic monthly
rate of pay by 12 to derive a basic
annual rate of pay, divide the basic
annual rate of pay by 2,080, and
multiply the quotient by one and one-
half.

"An employee subject to this subsection
whose regular work schedule includes an
8-hour period of service a part of which
is on Sunday is entitled to additional
pay at the rate of 25 percent of his hour-
ly rate of basic Day for each hour of
work performed during that 8--hour period
of service'. * A"
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With regard to the second question concerning overtime
performed before or after the employee's regular scheduled
shift and the effect of the taking of leave or leave without
pay, we would point out that under section 5544 work in ex-
cess of 8 hours a day or in excess of 40 hours a week Is
considered overtime work. See 42 Comp. Gen. 195 (1962). How-
ever, we have also held that employees must actually work
overtime hours in order to receive the overtime rate of pay,
46 Comp. Gen. 217 (1966); and 42 id. 195, supra, Thus,
where an employee works an 8-hour shift but is on leave dur-
ing his scheduled overtime hours, he is not entitled to over-
time pay. On the other hand, if the employee is on leave
during any part of his 8-hour shift but works the overtime
hours, he is entitled to overtime pay for the overtime hours.
42 Comp. Gen, 195, supra.

The PublJc Printer has not provided our Office with suf-
ficient information indicating how this proposal might impact
upon existing GPO regularly scheduled shifts and administra-
tive workweeks, and, in the absence of such information, we
are unable to provide more than the general guidance set
forth above in response to the second question.

Finally, with regard to the third question involving
seven proposals concerning overtime entitlement, we would
respond that, to the extent these proposals are inconsistent
with the provisions of 5 U.S.C. 9 5544, we believe the Public
Printer is under no obligation to confer on such proposals
pursuant to 44 U.S.C6 S 305. Although our decision in
B-189782, February 3, 1978, pertained to the overtime en-
titlement of prevailing rate employees whose wages have been
established through collective bargaining pursuant to stection
9(b) of Pub. L. 92-392, August 19, 1972, 5 U.S.C. S 5343, note
(1976), it is relevant to the present case. In that decision
we held that, under 5 U.S.C. S 5544, there is no authority
to establish overtime pay rates at a figure greater than one
and one-half times the basic hourly pay rate, and that holding
would be equally applicable to this case.

The questions are answered accordingly.

Deputy Comptrollez General
of the United States
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