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MATTER OF: Maximum replacement housing entitlement of persons
displaced Irom motile homes

DIGEST: Person who owns or rents mobile home and who, raspeccively,
rents or owns land on which the mobile home rests and is
displaced due to a Federal or [cderally assisted program
S0 as to be entitled to bencelits pursvan. to Uniform Relo-
cation Assistance and Real Prooerty Acquisirion rolizies
Act of 1970, may not receive benefits under both sections
203 and 204 of that Act. Bencflts under section 204 are
limited to thosc displaced persons who are not cligible
to receive payment under section 203,

The Associate General Counsel for Urbai Development, Ofifizc of
Cencral Counscl, Deparutment of Housing and Hrban Development (IIUD),
has requested a decision on whether persons displaced from mobile
homes acquired or deeme? to be arqu red in connection wich programs,
projects, and activities financially assicted by HUD, may be entinled
under certain circustances to relocation bencfits under both sec-
tions 203 and 204 o' the Uniform Relocation Assistance and Real
Property Acquisition Poliiies Act of 197¢ (Relocatior Act), Pub. L.
No. 91-646, approved Jancary 2, 1971, 42 U.S.C. §§ 4601-4655 (1970).

In his letter, the Associate General Counsel notes that section
203 of the Relo:ation Act, 42 U.S.C. § 4623, provides a maximum re-
placement housing payment of $15,000 to any Lomecowner who is dis-
placed from a dweliing which he has occupied at lecast 180 days prior
to the initiation of negotiations for the acquisition of the property.
He alse notes that those who are not eligible for such a payment may
be entitled under section 204 of the Relocatiom Act, 42 U.S.C.
§ 4624, to either a rental assistance payment or to down payment
assistante, not to exceed $4,000 if they have occupied the property
in question for at least 90 davs prier to the initiatcion of negotia-
tions for its acquisition.

In connection with proposed changes in HUD's regulaticns in the
arca of relocation assistauce, HUD's Office of General Counsel recon=-
sidercd the Department's position on the encitlements available under
the Relocation Act to those 'who live in mobile homes. Upon review,
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the Office of Cencral Counsel de:cermined that a person uho owns a
mobile home and leases the real property on which it rescs (or vice
versa) has Lwo separate property interests, which enctitle that per-
son to benefits wnder both section 203 and scction 204 of the
Relocation Act, with & potentianl maxinum eligibilicy of $19,000.

Prior Lo this iuterprectation, HUD's position had been that the
owner of a mobile home which is "acquired" within the meaning of
the Relocution Act is entitled to a replacement housing paymert up
to the $15,000 maximum prov:d~d by section 203 and a person vho
renes a mohile home is entitled to an assistance payment up to the
$4,000 maximum provided by section 204 but wot both kinds of assist-
ance. Sec HUD Relocation Handbook 1371.1 REV., ch. 5, sec. 0. 1UD
requests that we review the propricty and legality of the proposcd
policy changes.

The purvose of Ticle 11 of the Relocation Act, conrerning uni-
form relocation assistance, is set out in seciion 201 of the Act,
42 U.8.C, § 4621, which provides:

"The purpose of this subchapter is to
establish a uniform policy for the fair and
equitable trecauwment of perscmns displaced as
a result of Federal and federally assisted
programs in order that such persons shall not
suffer disprcoportionate injuries as a result
of programs designed for thie benefit of the
public as a whoic."

To carry out this policy, addiiional sums ave paid, beyond the
amounts paid ‘or the actual acquisition of the property, which the
displaced homeowner or tenant is to use as a means of relocating ro
comparable replacement housing. Thus, seetion 203 of che Relocation
Act, 42 U.S.C. § 45623, provides in pertinent part:

"(a)(1) In addition to payments otlicrwise
avthorized by this subchapter, the head of the
Federal agency shall make an additional payment
not in excess of $15,000 ¢ any displaced per-
son vho is displaced from a dwelling actually
owned and vecupiced by such displaced person for
not less than onc hundred and eighty days priot
to tha iritiation of negotiations [or the acqui-
sition of the property. * % &%
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Sizilarly, sectivn 204 of tiie Relocation Ace, 42 U.S.C. § 4024,
provides: '

"In addition to amounts otherwise author~
ized by this subchapter, the head of the Federal
agency shall makc a payment to or for any dis-
placed person displaced from any dwelling not
cligible to receive a payment under section 4623
of this title which dwellin; was actually and
lawfully occupied by such ¢ isplacud person for
not less than ninety days prior o the infcia=-
tion of negotiations f[or acquisition of such
dwelling. Such payment shall be either--

"(1) the amount nccesrary to enable
such displaced person to lease or rent
for a period not to excecl Eour years, a
deceat, safe, and sanitary dwelling oi
standards adcquate to accommndate such
person in arers not generally less
desirable in regeed to public utilities
and public and commercial facilities,
and reasonably accessible to his place
of employment, but not to exceed $4,000,

or

"(2) the amount necesrary to enable
such person to makc a dovmpayment {in-
cluding incidental expenses described in
section 4623(a)(1)(C) of this title) on
the purchase of a decent, safe, and sani-
tary dwelling of standards adequate to
accommodate such person in areas not
generally less desirable in regard to
public utilities and public and commercial
facilities, bur not to exceed $4,000, ox-
cept that if such amount exceeds $2,000,
such person must equally match any such
amount in excess of $2,000, in making the
downpayment.”

Under certain circumstances, mobile homes are also included in
the type of dwalling covered by section 203 and 204, and this is
indicated in H.R. Rep. No. 91-1656, 91st Cong., 2d Sess. 10 (1970)

where it is stated in part:
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"The dwelling may he a single fanily building,
a one=family unit in a multi-family building, a
unit of 2 condominium or cooperative housing project,
or any other re;idential unit, including a mobile
home which eiraer is considered to be rcal property
under state law, cannor_be moved without substantinl
damape or unreasenabl : cost, or is not a decent,
safe_and sanitary dwelling * * *." (Emphasis sup-
plied.) See also 24 CFR 42.20{e) (1977).

However, nothing in the Relocation Act or its legislative hiscory
indicates that a person who owns or rents a mobile home is entitled
to greater benefics than the person who owns or rents some other
type of dwesling.

The enticlements available uvnder sections 203 and 204 of the
Felocation Act depend upon one's actual occupancy and ownership or
rental of a dwelling that is being acquired as part oi a Yederal
or federally assisted program. The wayments authorized under these
scctiom supplement the individual's ovher entitlements and are
intended to alleviate the expense of relocating to comparable,
decent, safe and sanitary housing. Thus, the key fectors in deter-
mining entitlements under sections 203 and 204 are the individual's
relationship to the specific dwelling and his veplacemert housing
expenses in excess of the amount he is entitled to receive as a
result ¢f acquisition of the property in question.

Therefore, since the benefits available under section 204 are
explicicly limited te those displaced persons who are "not eligible
to reccive a payment under section 203," it is not necessary to
consider whether the mobile home dweller has a property interest ip
both the mobile home and the land on which it rests. The sum of
$15,000, increased in committee from a recommended $5,000, was in-
tended to be the maximum housing benefit available under the Relocu-
tion Act to any one displaced person. See H.R. Rep. No. 91-1565€,
91st Cong., 2d Sess. £-9 (1970).

Moreover, there is no rational basis to conclude that the person
with a property interest in both a mobile home and the land on which
it rests has any greater interest under the Reclocaticon Act than the
person who owns a dwelling which is attached to the land.

We conclude, therefore, that those who own or rent a mobile
home and own or rent, respectively, land on which the mobila hom:
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rest and are subsequently displaced are not entitled to benefits
under both sections 203 and 204 of the Relocation Act, bur are
limited to the berefits available under the specific section most

appropriate to their individual situation.

/g'i.k«f'lq,

Deputy Comptroller’General
of the United States






