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MATTER or, James L. Wilson - Fair Labor Standards
Act - Overtime While Traveling to Temporary
Duty Station

DIGEST: Employee was detailed to temporary duty
atettion to which he commuted on a daily
basis. He claimed compensation for the
excess time of the travel over his normal
home to work commute. Since he traveled
away from his official, duty station on
behalf of his employinq'aqency, GSA, he is
deemed to be working when traveling under
the Fair Labor Standards Act, 29 U.S.C.
SS 201 et. sec., an5 is entitled to be
comvensated-rlr thef-excess of the time
spent in travel to tne temporary duty
station over the time for his normal home
to official duty station commuting.

Mr. Sol Cohen, Director, Finance Division, Reqion 9,
General Services Adminiutra'ion (GSA), who is a certifying
officer, has requested a decision whether Mr. James L.
Wilson, a GSA employee, is entitled to overtime compen-
saticn for traveltime under the Fair Labor Standards
Act (FLSA), 29 U.S.C. SS 201 et seq. Mr. Cohen doubts
Mr. Wilson's travel meets all af-lSe criterit set out in
Federal Personnel Manual (FPM) Letter 551-10, April 30,
1976, entitled "Travel Time as Hours of Work' Under FLSA,"
so as to entitle him to overtime compensation therefor.

The facts in this case are reported by Mr. Cohen as
follows:

"Mr. Wilson is assigned to the Santa Ana
Field Office of the Public Buildings
Service which is located in San Pedro,
California. He was detaile'd to the West
Los Anqeles Field Office located in Los
Anqeles, California, from May 10, 1976
through June 20, 1976. The detail was
officially documented. Mr. Wilson claims
that the time spent in travelling from
his home to the West Los Anqeles Field
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Office took him more time than his normal
hon-e-to-;work travel time to the Santa Ana
Field Office. that this difference consti-
tutes overtime, and that he is entitled to
overtime compensation under the FLSA as
outlined in PPM Letter 551-10.

"The travel time was verified in an affi--
davit from the GSA Fi7i], Irvestiqations
Office, San Prancisco, and resulted in an
excess of time in the amount of twenty (20)
minutes each way."

Mr, Cohen states, however, that:

"* * * I continue to have doubts as to
the validity of the claim in view of the
lanquage referred to in FPM Letter 551-10
Table 4t specifically:

"1) Travel as a nassenger, which he was
not; 2) one-day assignment, which I inter-
pret to mean an employee is instructed on
a day-to-day basis as opposed to a one--time
40-day detail; 3) On the question of 'travel.'
Was his travellinQ from home to n2w assign-
ment a commute or can it be considered
'travel' for purposes of overtime; 4) If
the claimant was in a travel status, is he
entitled to mileage."

Under FLSA, a non-exempt employee must be compensated
at overtime rates for such work which exceeds 40 hours in
a week. 29 U.S.C. 5 207 (1976). The Civil Service Com-
mission, which qdministers the FLSA as to Federal employees,
has issued oiiTnce concerning FLSA in the form of FPM Let-
ters. The pertinent one here is FPM Letter 551-10, April 30,
1976, entitled "Travel TI'me as 'Hours of work' under FL.SA."
In regard to ML. Cohen's first two points, Table 4 in the
Attachment to FPM Letter 551-10 only concerns employees
traveling as passengers and, therefore, the r;,los set out
in that table have no application to Mr. Wilson's claim as
he drove his car to his temporary duty statior Rather,
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the rule to be applied here is found in paragraph E.I. of
the Attachment to FPM Letter 551-10, which holds that if
an employee is required to drive to a destination away
from his official duty station on behalf of his emoloyinq
agency he is deemed to be workinq while traveling. In this
connection FPM Letter 551-:1, October 4, 1977, entitled
"Additional Instructions for Travel Time as 'Hours of Work'
under FLSA," clarifies FPM 551-10. Paragraph S of the
Attachment to FPM Letter 551-;1 states that if an employee
drives himself outside reqular workina hours directly from
his home' to a temporary duty station, the excess traveltirr3
spent over the time for the normal home to official duty
station commutinq is compensable traveltime.

In reqard to Mr. Cohen's tihird point, althouqh the
travel performed by Mr. Wilson would generally be con-
sidered noncompensab.'.z commuting time under 5 U.S.c. S 5542
(1976), this has no bearinq on his entitlement to compensa-
tion under FLSA. An employee who is nut exempt from FLSA
may be entitled to compensation under either FLSA or
5 U.S.C. 5 5542, and he is to be paid under whichever law
qives him the greater benefit. 54 Comp. Gen. 371 (1974).

Accordingly, since Mr. Wilijon was directed by GSA to
drive beyond the limits of his offizial duty sLation for
the purpose 'f performing temporary duty, he is entitled
to have the excess traveitime as described above treated
as work time under FLSA for zomDensation purposes.

As to the last point raised in the submission, the
matter of authorizing mileage to an employee for the use
of his automobile in connection with official travel is
discretionary with the agency in; which he is employed.
52 Como. Gen. 446 (1973). We halve specifically held that
a determination that an employee';is entitled to overLime
under FLSA for time spent in travel does not necessarily
mean he would also be naid mileale Cor the travel Derforreu.
B-131810 Jantiary 3, 1978. It wodld'depend on GSA's requ-
lations and its determination made thereunder, therefore,
as to whether an emoloyee performninc travel in a situation
such as here present would be entitled to mileage.
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Payment should be made on the voucher in accordance
with the above if otherwise proper.

Deputy Comptrolle General
of the United States




