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Decision re: Jerome E. Hasg; by Robert ¥. Keller, Deputy
Comptroller General.

Contact: Office of the General Counsal: Personnel Lav Batters I.

Organization Concernsd: Departsent of Inexgy.

Authority: rederal Salary Act of 1967 (P.L. 90-206). Pederal
Eaployess Salary Incroase Act of 1958 (72 3Stat, 214).
Pederal Emploveses Pay Act of 1945, as amended (S5 P.8.C. 944;
S U.85.C. 55%04) . Parm Credit Act., P,L. 93-275. 5 U.8.C. 51. 5
U.8.C. 53, 5 0.S.C. 3109..5 0.8.C. 5332. 5 0.,8.,C. 5307, §
0.8.C, 5305, 5 0.5,C. 5308, 5 U.5.C. 5541, 5 U.8.C. %547. &
U.S5.C. 5584, &1 0,S.C. 5. 20 U.5.C. 548, 2 U.5. . 60a.

Execitive Order 12087. 46 Comp. Gem. 667. %8 Comp. Gen. 328,

27 omp. Gen, 776, 56 Comp. Gen. 375. 3-131259 ‘1’7"-
B-50870 (1958) .

The pay entitlement of a consultaat e¢mgloyed on a psr
dies hasis wvas questioned. Although a consultant is nct <¢ntitled
to overtime compensation, he may be paid his irate of basic
.compensation for work on days outside his prescridbed tour of
‘duty, providad his cospensation within any biweekly pay period
doe3 not exceed 'the rziu of basic pay for levrsl Vv of tae
Executive Schedule. Cospensation of exjerts and consultants is
set. by adainistrative action and is subject to the statutory
liaitation on compensatjion applicable on a pay-period Lteasis.
{FTW) ‘
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MATTER OF: Jerome E, Hass ~ Compensation of
Consultants

DIGEST: Although an expert or consultant {s not
entitled to overtime compensation, if he
is employed on a per diem basis, he may be
paid his rate of baltc compensarion for work
on days outaide his prescribed tour of duty,

provided his cu,,ensution within any biweekly

pay period does’not exceed the rate of basic
pay for level V. of the Executive Schedule.
8ince the?comnensation of expertn and consvl-
tants under 5 U.S.C. § 3109 is get by admini-
strative awtion under 5'U.8.C. § 5307, it is
subject toithe limitstion on compenaation {in-
posed by 5 U.5.C. § 5308 which, by virtue of
5 U.S.C. § 5504, is apprlicable on a pay-period
baeis,

By letter dated ﬂovember 7, 1977, an authorized
certifyinﬂ officer for\the Department of Energy has raised
a questioih'concerning ‘the pay entitlement of Mr. Jerome E,
Hass.

i
Oon July 2, 1977, Mr. Hdss'wasbapﬁointed as a consultant

to the Federal Enerqy Administration (FEA). He was given

a temporary apvpointment with a regular tour of duty at a
rate of pay of $161 ppr~day puring the pericd of his ap-
pointment, Mr, Hass worked in excess of 10 days per pay
period and claims compehsation for each‘day worked at the
rate of $161 per. day. e are asked whether Mr. Hass is
enti{tled to compensation for work in excess of 10 days per
pay period.

The authoritv of the FEA to secure the services of
experts and consultants is contained at section 7(b) of
Pub. L. No. 93-27%:

"(b) The Administrator may ‘employ
experts, nxpert witnesses, and consultants
in accordance with section 3109 of title 5 of
the nited States Code, 'and compensate such
persons at rates not in excess of the maximum
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dally rate preascribed for GS-18 under
section 5332 of title 5 of the United
States Code for persons in Government
gserv.ice employed intermittently.”

The basic authority of 5 U.S5.C. § 3109 which that
provision implementsa is as follows:

"{b) When authorized by an appro-
priation or other statute, the head ‘of an
agency may procure by contract the temporary
(not in excess of 1 year) or intermittent
services of experts or consultants or an

-organization thereof, includinq stenographic
reporting services. Services procured under
this section are without regard to--

"(l) the provisions of this title
governing appointment in the competitive
Eervice;

"(2) chapter 51 and subchapter III
of chapter 53 of this title; and

*(3) section 5 of title 41, except
in the case of stenographic reporting ser-
vices by an organization.

However, an agency subject to chapter 51 and
subchapter ITI of chamter 53 of this. title may
pay a rate for services under this secc¢ion in
excess of the daily equivalent of the highest

rate payable under section 5332 of this title
only when specifically authorized by the
appropriation or other statute authorizing thea
procurement of the services.”

While subsection 7(b) of Pub. L. No. .93-275 gives the FEA
author/ty to compensate experts and consultants at the
maximum rate of pay for arade GS-18, the FEA set Mr. Hass'
pay at a rate $21.72 per day below the maximum daily rate
of pay for GS-18,
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An ernert or consultant is not entitled tu overtime
compensat on but, when employed un a per diem basgis, lo
entitled Cb the daily rate prescribed in his ampointment
documeénts for each day of service rtgardless of the num-
ber of hours worked. 46 COmp Gen. 467 (1967), 28 Com;
Gen. 328 (1918), and ‘27 Ccmp. Gen. 776 (1248), The desiqna-
tion of a regular tour of duty in his appointment documents
dces not necessarily" \reclude an expert's or consultant's
receipt of. compensation at the aqreed daily rate for work
performed'outaide of that tour of duty. However, there are
aggregate compensation ¢onsiderations thar may limit the
flexibility to use expert and consultant services for more

' than 10 'days in any pay period.

Pay rates for theﬁstatutory pay systems, includinq
the. General Schedule, are fixed and adjusted under the pay
comparability ‘provisions contained at chapter. 53, sub-
chapter I, of title 5 of the United States Code. Section
5308 limits the amount of compensation that employees may
receive as follows: 1

'Pay may. not be paid, by reason of any
provision of this subchapter, at a rate in

excess of the rate of basic pay for level V

of the Executive Schedule.”

That language was adopted in conference with the broad
purpose noted In the:conference report, No, 31-1685,
December 9, 1970, as follows:

'f'Section 5:08 of ‘the conference substitute
provides that an'employee whose rate of pay is
Adjusted under the nrovisions ¢f cections 5301-
5307 may;not be pald at a rate in excess of the
rate of pay for lavel V of the Executive Schedule
(now $36, 000)

Among others, the limitation of section 5308 applies to
individuals paid;under the major gtatutory pay systems,
including those in the uniformeéd services and the Foreign
Service, See Executive Crder No. 12087, October 7, 1978. °
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Section 5307 referred to in the conference report and
contained in chapter 53, subchapter I, provides for the pay
of employeer whose rates of pay are fixed by administrative
action to be adjusted based on increases in the General
Schedule rates of pay. The following language from the con-
ference report, cited above, makes it clear that, with the
very prcocise erxceptions of czrtaln congresalonal employees
and wage board employees, 5 U.S8.C. § 5307 appliet to all
pay set by administrative action:

“The first feature of section 5307(a)
is that it suthorizes adjuutments tc be made
in the rates of pay of employee""of the legis-
lative, judicial, and executive branches of the
Government of the United States and of the
government of the District of Columbia (except
employeas whose pay is disbursed by the Secre-
tary of the Senate or the Clerk of the House)
whose ratec of pay are fixed by administrative
action pursuant to law, and are not otherwise
adjusted by the President under section 5305 of
title 5, United States Code, as enacted by the
conference substitute,

* | ® *

*The provisions of section 5307(a) are
qeneral in nature and all incluvsive insofar as
applicdable administrative pay-tixing authorities
are concerned, except as to certain employees of
the Senate and the House of Kepresentatives and
wage board employees. Similar provisions in
prior pay legislation were general in nature ardg,
in addition, contained authorizations rélating
to specific adminigtrative pay-fixing authoritles, .

"To illustrate, senlion 211. of the Federal
Salary Act of 1867, Public Law 90 -206, Iincluded
a specific authorization under ‘jubsection (a) to
adjust the rates of pay of U.&, Attorneys and
Assistant U.S, Attorneys whose salariesc are
fixed by administrative action of thr Attorney-
General under 28 U.S.C. 548."
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Thus, the limitation of Bection ! 308 is imposed not
only upon individuale paid under the stntutory pay systems,
but uvpon individuals whose pay is set by administrative
action and subject to adjustment inder 5 U.5.C. § 53G7.

We note that the pay of those congressional employees
excepted from section 5307 iB otherwise liwnlted by a
separate atatu*e. See 2 U,8.C. §§ .60a-1 and 60a-2. In

'56 Comp. Gen. 375 (1977) we rocofjnized that the limitation
of section 5308 extends to emplnyeeu whose rates of pay
are der-ived from the General Srhedule. Infthat case the
pertinent section of ‘the' Parmeredit Act p:ovxded that the
compensation of Deputy Governors 'shalltnot exceed the °
max imum srheduled rate of the Geneéral Schedule."” Since,
under that secicion, the pay of Deputy Governors is set by
administrative action and subject to adjustment under the
provisiors of 5 U.8,C, § 5307, it is pald by reason of a
provision within subchapter I of chapter 53 and is within
the purview of 5 U.5.C. § 5308. Similarly, we have recog-
niZed that the pay of an expert or -onsultant hired pur-
suant to 5 U.5.C, § 3109 is fixed by adm.nxstrativ'laction
and subject to adjvstment under 5 U, S.C. § 5307. " satter of
Carlyle P. Stallings, B-131259, Julv 6, 1976. For this
reason it, too, 18 within the scope of the limitation upon
pPay meOSed by 5 U.S5.C. 5§ 530R.

In the case of experts and conisultants, we find that
the limitation on pay imposad by 5 0.S.C., § 5308 is to be
&pplied ~n a’pay-period basis just as {t 1s applied to
the: broad spectrum o £ emoloyees whose: pay 1s adjusted by
reauon of the pay comparability provisions of title 5 of
the’ United States Code. Subsection 5504(b)'of title 5
sets forth the computational rules to be used when it is
nefessary to convert an annual rate ‘0of basic pay to a basic
hourly, daily, weekly, or biweekly rate. Because 5 U.5.C.
§ 5504(a) provides that the pay’ period for an employee sub-
ject to that Bubsection covers twd administrative workweeks,
rrayroll units throuqhout the Government were advised by
the Comptroller General's memorandum B-50870, November 17,
1958, as folloys:

"Section 15 of the Federal Employees
Salary Increase Act of 1958, 72 Stat. 214,
arended section 604(d) of the Federal
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Employees Pay Act of 1945, as amended, 5 U.S5.C.
944 [now 5 U.S.C. § 5504] by providing a new
method of computation of pay. For all pay
computation purposes affecting officers and
enployees, subject to section 604(d) * * * the
annual basic rate of poy is divided by 2080

* * ¢ to derive an hourly rate. The hourly
rate is multivlied by 80 to derive a biweekly
rate,"”

Experts and consultanta are not within the catagory
of individuals excluded from the definition of "employee®
in 5 U.8.C. § 5541(2) so as to he exempt from either the
pay period requirements or the computational rules of
5 U.5.C. § 5504. Since they are required to be paid on
a biweekly basis, the limitation imposed upon their pay
by 5 U.S.C. § 5308 is applicable to them on a pay-period
basis. While it could be arqued that the language of
5 U.S5.C. § 3109 author1z1nq experts and consultants to
be paid at a "rate not in excess of the daily equivalent
of the highest rate payable under 5, U S$.C. 5332," requires
application of the limitation only on a daily basis, the
efféct of that language is merelv to permit experts and
consultants to be paid at a daily rate regardless of the
numbec of hours worked within any one day. It does not
exempt exverts and consultants from the biweekly limita-
tion upon pay imposed by 5 U.S.C. § 5308. To hold other-
wise would sindgle out experts and consultants ams the only
category of employees witiin the purview of 5 U.S.C.

§ 5308 not limited on a biweekly or monthly basis to the

pvay for level V of the Executive Schedule and would permit ,
them to be compensated considerably moce per year than ‘
other employees whose pay is adjusted on the basis ‘of the '
pay comparability proviisions of title.5. Such a result

would be clearly at odds with the broad congressiinal.

intent to limit the pay of the vast majority of Federal

employees to the rate of basic pay fco level V. We note

that the result of this decision is to treat experts and
consultants in much the same manner as reqular ‘employees

whose receipts of compenszition for work in excess of 10

days ver pay period are limited by virtue of the biweekly
limitation imposed upon their pay by 5 U.S.C. § 5547.
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For ﬁhe reauona stated zbove, an expAar.: or consultant
may only be compensated an amount which doet not caise his
total compensation for any biweekly pay period to exceed
the'biweekly rate of pay for level V of the Executive
Schedule. In Mr. Hass' case, he may be paid his full sal-
ary of $161 for the 1l1lth day of work verformed within ‘any

. pay period. If he should work a 12th day within any pay

period he may be paid only such amoint as does not cause
his biweekly-vay to exceed the b;weekly pay for level V,
and he may not be paid any amount should he work on the
13th or 14th day within any pay period., For the same rea-
son, an e€xpert or consultant compensnted at-the maxinum
daily rate for GS-18 would not be entitled to any comnen-
sation for work in excess of 10 days within any pay period.

- Because the auestion of application of 5 U.S.C.
§ 5308'to experts and consultants has not been previously
addressed by decisions of this Office, payments made to an
expert or consultant prior to the date of this decision in
excess of the biweekly amount payable for level V of the
Executive Schedule need not be collected, Such overpay-
ments are waived under the authority of 5 U.8.C. § 5584.

!qus,ﬁ{ e

Deputy Comptroller General
of the Unitecd States





