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MATTEA9 OF: Patricia A. Wales - Real Estite Exrjenses -
Brokers' Commission

DIGEST: Transferred employee sold her interest in
residence to fotmer husband. Although
sale of interest in residence capstitutes
residence transaction within meaning of
5 UOS.C. § 5724a(a)(4) and FTR pvtra, 2-61,g
broker's fee paid may not be reim Vt'rsed
absent showing that employee was legMlly
obligated to make such payment to brokerage
firm under law of state where reisidence was
located, Employee may be reimbursed legal
and advertising costs, but since the held
title tp residence with person not a member
of immediate family at the time of the sale,
as defined in FTR para. 2-1.4d, reimbursement
is limited to extent of her interest in
residence,

This is in response to a request from Gerald R. Pierce,
Authorized Certifying officer, Department of Housing and Urban
Development (IIUD), concerning the entitlement of Ma. Patricia
A. Wales to reimbursement for certain real esta'te expenses.

Effective August 28, 1978, Ms. Wales was transferred
from her position with the Department of the Arrany in El Paso,
Texas, to a position with BIUD in Denver, Colorado. Ms. Wales
was authorized reimbursement for relocation costs, including
the costs of the sale of a residence at the old duty station.
The 1-year time limitation for the completion of real estate
transactions was extended on August 28; 197T. It is Ms. Wales'
entitlement to reimbursement for the costs associated with
sale of her residence which is presently at issue.

The facts which caused doubt as to Ms. Wales' entitlement
were set forth in the administrative report as follows;

"Patricia A. Wales and her former husband
Robert Wales were divorced in September 1978,
and the divorce decree called for the proceeds
from the sale of their residence to be split.
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After unsuccessfully trying to sell the house,
Patricia sold the house to Robert in August 1979,
for which she received $6000 frot.n Roberto Later
an amendment was made to the divorce decree to
provide for the f6000 payment rather than the
split of the proceeds,

"Robert Wales initially tried to Pell the house
himself, and when this proved unsuccessful, he
listed the house with Winco Associates, a real
estate firin. Whtn the sale was made from Patricia
to Robert, Winco Associates claimed they wiere
ontitled.to a commission of $6,088.25 (7% of the
sales price of 186,975) and threatened lawsuit
if it was not paid, Patricia paid $6,088,25
commission to Winco Associates and claimed reim-
bursement on April 24, 1980, and was paid the
amount by this office,"

The Certifying officer has asked whether the transfer
of Ms. Wales' interest to her tormer husband constituted a
sale so as to c.atitle her to reimbursement for the broker's
fee and for real estate expenses. In addition to the broker's
fee, Ms. Wdles claimed advertising expenses in the amount of
5199.88 and legal and related costs in the amount of 8325,
It appears that, like the broker's fee, these costs have al-
ready been reimbursed by the agency. The certifying officer
has also asked whether Ms. Wales was legally obligated to
pay the broker's foe.

In Kirk Anderson, 56 Comps GCn. 862 (1977) we held that
the transfer of an employee's interest in a residence to his
estranged wife was a sale within the meaning of 5 U.S.C.
§ 5724(a)(4)(1976), which governs reimbursement of an employ-
ee's relocation expenses. Thus, Ms. Wales' transfer of her
interest in the residence to her former husband may also be
considered a sale.

However, 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) authorizes reimburse-
ment of only those expenses which employees are required to
pay. Chapter 2, part 6 of the Federal Travel Regulations.
FPMR 101-7 (May 1973) (FTR), which was issued pursuant to
that statute, contains similar language. In accordance with
those provisions we have held that a broker's commission may
be reimbursed only where the employee has incurred a legally
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enforceable obligation. See Mathew Biondich, B-197893,
June 4, 1980, and cases cited therein.

In determining whether a debt is legally enforceable
in this situation we look to the State law. Article 6573a,
Section 28, of the Revised Civil Statutes of the State of
Texas provides in pertinent part as follows,

"No action shall be brought in any court in this
State for the recovery of any commission for the
sale or purchase of real estate unless the promise
or agreement upon which action shall be brought,
or some memorandum thereof, shall be in writing and
signed by the party to be charged therewith or by
some person by him thereunder duly authorized."

The listing contract, which was signed on April 6,
1979, provided that Winco Associates would have an exclusive
listing on the house until July 20, 1979. The contract
further pro"lJes for the payment of a commission if the
property is sold after the listing period under the fol-
lowing conditions

II* * * such corncission shall be payable to the
Agent if the Agent was the procuring cause of the
sale, or if the property was sold within 90 days
after the expiration of the exclusive listing to
a purchaser whose attention was called to the pro-
perty by the agent provided the Agont shall have
advised the Owner in writing of the identity of
such prospective purchaser on or before the date
of expiration of this exclusive listing * *."

According to a deed in the record, Ms. Wales trans-
ferred her interest to her former husband on August 20, 1979,
which was after the expiration of the listing contract.
Although the contract was amended on June 1, 1979, to change
the price of the house from $90,000 to $94,500 an' the com-
mission, front flat amount of $1,450 to 7 percent of the sale
price, it does not appear that the contract was extended
beyond its original termination date. Therefore, under the
terms-of-the contract Wince Associates-would be-entitled to
the commission only if they were the procuring cause of the
sale or if they called the property to the attention of the
purchaser and identified him in writing to tihe owner. We do
not believe that it can be argued that Winco Associates was

-3-



B-202018

the procuring cause of this sale or that they callel the
property to the attention of Mr. Wales, It does not appear
that Ms. iWales was legally obligated to pay the commission
under the contract and, therefore, she is not entitind to
reimbursement for the commission paid. Steps should be
taken to collect that amount froffs her unless she can show
that she was obligated to make payment under Texas l&w,

In relation to reimbursement of expenses associated
with the eale or purchase of a residence, .5 U.S,c,
§ 5724a(a)(4) nets forth certain requirements relating to
the title to the property. These requirments are carried
over into FTR para. 2-6.1c which states, in pertinent part,
that real estate expenses may be reimbursed provided that:

"The title to the residence or dwelling at the old
or new official station, or the interest itn a co-
operatively owned dwelling or in an unexpired
lease, is in the name of the employee alone, or
in the oint names of the employee and one or
more members of his immediate famil , or solely
in the name of one or more members of his im-
mediate family. * * *" (Emphasis added.;

Paragraph 2-1.4d of the i14 TR defines "immediate family"
as any of the following members of the employee's househoka:
spouse, certain children, or dependent parents of the employ-
ee or of tho employee' a spouse. Clearly a former husband is
not included in this definition, Our decisions hold that in
those circumstances an employee may be reimbursed expenses
only to the extent of his interest in the residence. See
Thomas G, Nelderman, B-195929, May 27, 1980, and cases cited
therein.

We assume that Ms. Wales had a 50 percent interest
in the residence, Therefore,' if the legal and advertising
costs she claimed are otherwise appropriate for reimbl.rse-
ment she is entitled to half the amount claimed. The amount
finally allowed may be set off against the broker's fee ahe
is obligated to refund. should Ms. Wales show that she was
legally obligated to pay the broker's fee she would be en-
titled to reimbursement. for only one half of the amount
claimed. If reimbursement of the broker's fg0 is finally al-
lowed, the ptevailing commission rate in the area should bo
determined to insute that that rate is not exceeded here. In
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addition, we have held that the provision authorizing reim-
bivrsement of advertising costs does not aut~horize s,!ch reim-
bursement if an employee is reimbursed for al broXer's fee
wbich includes advertising costs. 46 Comp. Gen, 812 (1967).
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