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MATTER OF: Use of Sick Leave for Treatmnnt by Marriage/
Family Counselor

DIGEST; Employee requested sick leave for period of
emotional stress and request was certified
by licensed marriage/family counselor. Since
such counselor is considered "practitioner"
who may certify for use of sick leave, agency
may accept certification as evidence of
reason for absence.

The issue in this decision is whether a14 employee may
properly charge sick leave during a period of emotional
stress while aoe was under the care of e 1lcenised marriage/
family counselor. We hold that since licensed marriage/
family counselors are considered to be "Fractitioners" cap-
able of certifying the employee's incq':1 citation to work,
we have no objection to the agency granting the use of sick
leave based upon this evidence.

This decision is in response to a request from an author-
izqd certifying officer, reference 111819 (WR)AF, National
Park Sarvice, Western Region, Department df the Interior,
The request from Interior states that an employee requested
sick leave for the period from April 14 through April 22,
1980, due to emotional stress in her personal life, The
employee's application for leave was signed by a licensed
marriage/family counselor certifying that the employee
was under his professional care during that period.

The agency questions whether a marriage counselor
qualifies as a "practitioner" for the purpose of certifying
sick leave. The agency obtained an advisory opinion from
the Office of Personnel Management (OPM) that a marriage
counselor, licensed by the state, in legally defined as a
practitioner for the purpose of certifying sick leave. In
addition, under Interior regulations a troubled employee
whose work performance or behavior is, adversely affected
by personal problems such as alcoholism, drug abuse, and
mental health or family problems, may have sick, annual, or
leave without pay approved for treatment of those problems.
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On the otter hand, the request from Interior cites a deci-
sion of our Office, B-181686 (Charles T. Turner, publAished
at 55 Comp, Gen. 183 (1975)), for the propositior ttit
charges of sick leave must specifically and literall meet
the criteria contained in the applicable OPM regulation,

We requested comments on this matter from OPM, The
reply from OPM dated November 4, 1981, states that in
accordance with 5 C.FR, § 630,403 sick leave must be sup-
ported by evxdence that io administratively acceptable and
that under 5 C,F,R, § 630,2(il(b)(6) a "medical certificate"
in defined as a written statement signed by a registered
practicing physician or other practitioner certifying to
the incapacitation. examtnuLlc-., treatment, or period of
disability of the empl'yee. The report continues that
since it is discretionary with the agency to determine. if
a medical certificate is required or in acceptable, OPM has
not revcricted the definition of "practitioners" and has
considered as acceptable certificates from Christian Science
practitioners, therapists, alcohol or drug abuse counselors,
psychologists, or psychiatric social workers so long as the
incapacitation or treatment is within their authority or
ability to judge.

However, the report from OPM states that while a cor-
tificate from a licensed marriage counselor would Pormally
be acceptable evidence of treatment, it is discretionary
with the agency whether such a certificate is acceptable as
evidence of incapacittLion beyond the period of counseling,
Thus, the report concludes that OPM would not objeot to an
agency either accepting such a certificate as evidence of
incapacitation or requiring further documentation of the
employee's emotional. or physical condition from a physician
or psychologist.

The Use of sick leave is governed by the provisions
of 5 U.S.C. 5 6307 (1976), and regulations implemented by
OPM pursuant to 5 U.S.C.- § 6311 (1976). Under 5 C.F¾R.
§ 630.401 agencies shall grant. sick leave when the employee
(1) receives medical examination or treatment, (2) is inca-
pacitated for the performance of duties by sickness, injury,
or pregnancy and confinement, (3) is attending to a family
member with a contagious disease, or (4) would jeopardize
the health of others at the work site due to exposure to a
contagious d'sease. The question presented is not whether
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the employee was incapacitated for the performance of duties
but whether the employee has presented acceptable evidence
of the illness as required by 5 C9,?a, 5 630.403,

Our prior decision in Turner, supra, involved a quee-
tion of whethnr the employee was incapacitated to perform his
dutiej within the meaning of 5 C.F,f, § 6i0v401, not whether
there was sufficient evidence to support the charge to sick
leave, See also William Stuart, B-195042, August 6, 1979,
denying sick leave to a male employee who assisted his wife
at the delivery of their child,

As to what constitutes acceptable evidence for the
charge of sick leave, we would agree with the report from
*OPM that a licensed marriage/family counselor may be cQn-
sidered a "practitioner" for matters which are within that
person's authority and ability to judge, While it is within
the discretion of the agency to determine whether this cer-
tificate in the case before us is to ba considered ancept.-
able evidence, we would not object to a charge to sick leave
based upon this certification.

Id" ,Z. da c4
For the Comptroller General

of the United States
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