| -

L /56aY
THE COMPTIDLLER GENERAL
OF THE UNI'ED BTATES

WASBHINGTON,| O,C, ROEBAaB

SECISION

*

FILE;y B-204644 DATE" iJune 8, 1982

MATTER OF; Robert T, Greene--Real estate expenses

DIGEST; An employee claims $180 represe fing
the cost of termite extermination, |
which was a precopdition to issuande
of the termite~fyree certificate re-
quired by purchaser in contract for
sale of employee's residence at old
duty station, Claim may not be al-
lowed under paragraph 2-6,2d of the
Federal Travel Regulations since the
cost of extermination is an item as-
sociated with house maintenance and,
therefore, is not reimbursable,

Miss V., G. Leist, an authorized certitying officer of
the Internal Revenuz Servine, requests a decision on the
reclaim voucher of Mr., Roberxt T, Greene for certain real
estate expenses incurred in connection with the sale of
a residence in Metairie, Louisiana, incident to a permanent
change of station. Specifically, Mr, Greene requests reim-
bursement in the amount of $180 for the cost of obtaining
a "termite-free" certificate required by the contract of
sale, We hold that the reclaimed amount may not be reim-
bursed since it represents costs of tarmite extermination
and such costs are maintenance expenses which are not reim-
bursable under the applicable regulations,

Mr, Greenc arques that the extermination expenses
involved in his claim are not related to house maintenance
since there was no ascertainable infestation at the time
that the work was performed., Instead, the expenses were
incurred incident to the extermination company's policy not
to issue a termite certificate until the subject property
is treated for infestation,

Allowances for expenses incurred in connacticon with
residence transactions incident to a permanent change of
station are authorized »y 5 U.S8.C. § 5724a (1976) and by
the Federal Travel Regulations (FPMR 101-7, May 1973)
(FTR). Chapter 2, Part 6, of the FTR sets forth the con-
ditions and requirements under which expensies are allowable
with respect to the purchase or sale of a residence.
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FTR paragraph 2-6,2f provides as follows: J

W% * * Thcidental charges made for
required services ii selling and pur-
chasing residences may be reimbursable
if they are customarily pald by the
geller of a residence at the old offi-
clal station or if customarily paid by
the purchaser of a residence at the ney,
offjcial station, to the extent they do |
not exceed amounts customarily charged '
in the locality of the residence,"

However, FTR paragraph 2-6.2d4 expressly provides that
operating or maintenance costs are not reimbursable,

In applying these two paragraphs to particular claims,
we have allowed reimbursement for termite inspection fees as
a required service customarily paid by the seller or buyer
of a residence, but we have denied reimbursement for termite
extermination since this is a cost of house maintenance.,
B-172151, May 18, 1971, sustained on September 7, 157); and
B~163801, May 1, 1968, Ve do not believe that the nature
of the work involved in extermination changes simply because
the extermination is a prerequisite to the issuance of a
termite certificate or because there is no visible in-
festation at the time the work is performed. Sue B-172151,
above. Consequently, the costs claimed by Mr, Greene are
properly characterized as maintenance expenses which are not
reimbursable under FTR para. 2-6,2d,

In view of the above, the reclaim voucher may not be

certified for payment. .
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