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THE COMPTROLLER GRNARAL

QF THE UNITERD B'TATES

WASBHINGTON, D,C, RQBO A4S

DEGISION

FIl.LE: B-208274 CATE:  August 9, 1982

MATTER OF: gverpayments of Pay for Senior
Executive Service Members

DIGEST: 1., Employees who are members of the
Senicr Executive Service who were
awarded bonuses unner 5 0,S,C.

§ 5384 in December 1981, and whose
base pay and physicion comparability
allowance if received in full during
the remainder of the fiscal year will
cause them to be paid in excess of the
Executlve Schedule level I pay rate
are not entitled to any pay in excess
of the rate for level I, Subsec~

tion § 5383(b) of title 5 specifically
precludes sucn payment during a. fiscal
vear 1f it excuede the rate of pay for
level I at the end of such flscal year,

2. Employees who are members of the
senior Executive Service who were
avarded bonuses under 5 U,3.C, :§ 5384,
in Dacember 1981, and whose base\ pay,
bonuses, and physician comparability
allowance if received in £full durlng
the remainder of fiscal year 1982 will
exceed the maximum amount they are-
authorized to be paid (level I of the
Executive Scrhedule) prescribed by 5 VU.8.C.
¢ 5383(b), are not erntitled to waiver of
the excess under 5 U.S.{. § 5584, since
only nrroneous payments may be walved
and the payments involved here were
propsr when made, l

This decision responds to the request of the |
Assistant Secretary for Personnel Administration, Depart-
ment of Health and Human Services, for a walver of over-
payments which will be made.to 13 physicians, who are
members of the.Senlor Executive Service of that agency,
as a result of the payment of salary, allowances and
awards Iin excess Of the statutory aggrigate limit, After
. careful consideration of the questions and issues of this

case, we have concluded that payments in excess of thlie
statutory 1imit may not be authorized by this Cffice,
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and that a grant of waiveb under 5 U.S.C. § 5584 in the
cixcumstances presented wyould not be proper, Thie situa-
tion was precipitated b, the circumstances that: follow.

During Fiscal Year 1982, in addition to their basic
vay, these senior executives raceived bi-weekly compensa--
tion in the form of a Physicians Comparability Allowance, ‘ -
bused on their agreements negotiated with the agency
prior to the beginning of the fiscal year, under the
authority of 5 U,8,C, § 5948, as amended. They have also l
recuoived in fiscal year 1982 (December 198l1) a Senior
Executive Service performance award authorized by 5 U,S.C.
§ 5364, which is statutorily required to be paid in a
lump sum, However, on January 1, 1982, their basic pay
was raised pursuant to-the Esgecutive Pay Increase as pro- -
vided by the Act of December 15, 198), Pub, L, No, 97-92,
vhich increased the maximum rate of basic pay for the
Senior Yxecutive Service from $50,112.50 to $58,500,

The increase in thutr rate of banic pay, when
combined with the performance award and the physicians
comparability allowance, results irn an aggregate amount
that will exceed $69,630 (the annual rate payable undet
Executive Schedule, level I, during Piscal Year 1982) if
the entire amount of unpaid basic pay is paid. However,
5 U.5.C. § 5383(b) provides that:

*{b) 1In no event may the aggregate
amount paid to a senior executive
during any fiscal year under sections
* & * 5332, 5384, and 5948 of this
title exceed the annual rate payable
for positions at level I of the Execu-
tive Schedule in effect at the end of
such fiscal year."”

. Assistant Sacretary McFee states that the proximate
cause of the future overpayments is the payment of the
bonuses in December 1981, and that neither the individ-
uals involved nor the agency knew that the pay cap would
be raised. He indicates that if the agency had known,
it wonld have pdjusted the bonuses so the overpayments
would not occur later. Thus, the Department of Health
and Human Services is requesting a walver of the amount
of gay to these employces that would excead the statutory
limit,

- ) -



B-208274

Our authority to gran% waiver, 5 U.8.C, § 5584,
applies only to claims of the Government arising out of
erroneous paynents, 1Tne payments that have been made to
these employees are statutorily authorized, Although the.
bonuses paid in Decembeyr 1981 might have been reduced had
the agency known that these employees would receive a pav
raise in January, the record indicates that the total
payments that have been paid to fdate do not exceed the
aggregate limit., Since, the payments that have been
issued were legal and proper when made, there have been
no erroneous payments and the walver statute is not
applicable in these circumstances., See Hatter of Tischer,
B~-205775, March 9, 1982, and Matter of Edynak, B-~200113,
February 13, 1981.

The agency coentends that the awards were paild for
employee performance in Fiscal Year 1981, and that to
reduce the bonus o¥ recoup overpayment at this time would
be inequitable and "inconsistent with the spirit of the
Senlor Executive performance award" -provision, The plain
langnage of the statute prnvides no exception with regard
to fhe aggregate amount of pay that may be paid to a
senior executive within a fiscal year on the basis of the
period of performance for which'the employee receives an
award, PFurtharmore, our review of the legj)slativy histoury
of ine senior executive pay provisions indicates tne spe-
clfic intent of Congress to so limit the aggregate amount
of compensation received by senior executives in srlary,
performance pay and physicians romparability allowance.
See. House Report No. 95-1403, 95th Cong., 2d Sess. 150
(1978) , and Houst Report No. 96-633, 96th Cong., lst
Sess. 4 (1979), )/Moreover, subsequent to the enactment
of the Senior Executive Service legislation, vhen the
Federal Physicians Comparability Allowance Act was
amended to .include Senior Executive Service physicians,

5 U.S.C, § 5383 was also amended to includa the payinent
of physicians comparability allowance in the aggreijate
limit. See Public Law 96-166, approved December 29, 1979,
93 stst., 1273, Tnerefore, 1t is clear that Congrass did
not intend that employees receiving the payments these
employees received would be allowed to exceed the level I

limitation.

t
—~ - el Ll TR | Pan o vagreps Sy reer G R el W e L g N AR el | & g ¢-“.v|-n.--'-—q-Trﬂ"" ERartip” - & S gl 'MTM‘
1



£-208274 | .

Howuver, we recognize as the Assistant Siucretary
points out that to discontinue paymant «f basic pay when
the pay limjt is vpached may cause a hardship to some
of these embloyees., In this regard, 5 U.S.C, 5383(b)
providcs that the aggregate amounts payable in a fiscal
year shal%%not "exceed the annual rate,K payable for posi-
tions at level I of the Execyhive Schedule in effect at
the end of sucl) fiscal year,™ (Underscoring supplied.)
We dn not ‘'view tiils provision as requiring an agency to
walt nntil the end of a fiscal year to make a determina-
tion concerning the aggregate limitation, and ordinarily

we would expect an agency to make appropriate reductions -

in pay well in advance to preclude exceeding level I,
However, in the particular circumstances of this case
where hardship may occur if ths entlre projected excess
is collect2d in this fiscal year, we will not object to
continued payments to those individuals with collection
being made in installments continuing into the next
fiscal year, See 5 U.S.C. 55)\4.

)h‘eﬁ\( - Ghoclon

i Comptroller Géneral
of the Unlted States
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