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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED S8TATES

WASHINGTON, D.C. 208348

DECISION

FILE: B-211696 . DATE: September 26, 1983

MATTER OF: Overtime Compensation for Fire-
fighters on Temporary Duty

DIGEST:

There is no basis for providing Federal
firefighters who attend training with
additional compensation where their
entitlement to overtime compensation under
the Fair Labor Standards Act is reduced
due to a shorter tour of duty while
attending the training.

This action is in response to a request from
Mr., James M. Peirce, President, National Federation of
Federal Employees, for a decision on whether firefighters at
Andrews Air Force Base are entitled to the same compensation
that they would normally receive during their regularly
scheduled 144-hour tour of duty at the Base for those work
periods in which they attend required training away from
their official duty station. This matter has been presented
under our procedures set forth at 4 C.F.R. Part 22 (1983)
for decisions on appropriated fund expenditures which are of
mutual concern to agencies and labor organizations. For the
reasons set forth below, the firefighters whose entitlement
to overtime compensation under the Fair Labor Standards Act,
29 U.S.C. § 201 et seq., has been reduced as a result of
attendance at training are not entitled to additional
compensation.

Information forwarded with Mr. Peirce's letter
indicates that the firefighters at Andrews Air Force Base,
Maryland, are regularly scheduled to work a tour of duty of
144 hours in each biweekly work period and that they receive
overtime compensation under the Fair Labor Standards Act for
those hours in excess of 108 hours in their biweekly tour of
duty. Thus, the firefighters ordinarily receive overtime
compensation under the Act for 36 hours in each biweekly
work pewiod. Apparently, the firefighters are required to
attend periodic training away from their official duty
station, and for those biweekly work periods in which a
firefighter attends a training course his entitlement to
overtime compensation under the Act is either eliminated or
reduced. The Federation contends that a firefighter should
not have to lose overtime compensation as a result of
attendance at mandatory training but should instead receive
his reqular salary as if normal work were being performed.
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In general, a Federal firefighter is scheduled to work
a tour of duty of 72 hours per week consisting of three
24-hour shifts. During each 24-hour shift he is in a work
status for 8 hours and in a standby status, including a
designated sleep period for the remaining 16 hours. For
this extended tour of duty, he receives his basic rate of
pay and premium pay of 25 percent of his basic rate for the
standby duty as authorized under 5 U.S.C. § 5545(c)(1). See
55 Comp. Gen. 908 (1976). Since he receives premium pay for
the reqularly scheduled standby duty, he is not entitled to
receive overtime pay under 5 U.S.C. § 5542(a) for regularly
scheduled overtime within this 144-hour biweekly work
period.

Overtime compensation under the Act for Federal fire-
fighters is authorized by subsection 6(c)(1)(A) of the Fair
Labor Standards Amendments of 1974, Public Law 93-259,
approved April 8, 1974, 88 Stat. 60, which added subsec-
tion 7(k) to the Fair Labor Standards Act, 29 U.S.C.

§ 207(k). This amendment extended overtime compensation
benefits to firefighters requiring that they be paid at a
rate of not less than one and one-half times their regular
rate for all hours in excess of 108 hours for their tour of
duty in a biweekly pay period. See Federal Personnel Manual
(FPM) Letters 551-5, January 15, 1975, and 551-16,

January 15, 1980, for a more detailed explanation.

Under the Fair Labor Standards Act only those hours
that the employee is actually on duty are included as hours
worked. See paragraph C7, Attachment 2 to FPM Letter 551-5,
January 15, 1975, and 5 C.F.R. 551.401 (1983). Thus, a
firefighter's entitlement to overtime compensation under the
Act would be reduced for those biweekly work periods in
which his tour of duty is reduced as a result of training.

The firefighter's time in training would appear to be
hours of work under the Act. See 5 C.F.R. § 551.423
(1983). Since the submission states that a firefighter's
overtimé compensation under the Act is reduced or eliminated
as a result of his attendance at training, we presume that
such training is scheduled for less than 72 hours a week
which would result in a biweekly tour of duty of less than
144 hours. For example, if a firefighter performs his regu-
lar 72-hour tour of duty at his official duty station for
1 week of a biweekly work period, but attends a 40-hour
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training course for the other week, his tour of duty for
that work period would be 112 hours rather than the

144 hours usually worked. 1In the example cited, the fire-
fighter's entitlement to overtime compensation under the Act
would be for 4 hours rather than for 36 hours.

The Federation contends that a firefighter should not
have to lose overtime pay which he would otherwise receive
if mandatory training was not being taken. 1In support of
this view the Federation cites our decision Matter of Over-
time Compensation for Firefighters, B-207710, February 28,
1983, 62 Comp. Gen. 216, wherein we considered whether fire-
fighters scheduled to work 144 hours in a biweekly work
period and compensated under the Act for hours in excess of
108 hours were entitled to the same amount of overtime when
they were on court leave for jury duty during part of their
144-hour regularly scheduled tour of duty. We held that the
firefighters were not entitled to overtime under the Act for
any time lost due to jury duty since overtime under the Act
is only for hours actually worked. However, we also held
that the firefighters were entitled to receive the same
amount of pay which they would otherwise receive for their
regularly scheduled tour of duty in a biweekly pay period
notwithstanding periods of court leave since the court leave
provision, 5 U.S.C. § 6322, expressly provides that an
employee is entitled to leave for jury duty without
reduction or loss in pay. Similarly, we held in Matter of
Gipson, B-208831, April 15, 1983, that under the authority
of 5 U.S.C. § 6323, which expressly provides that an
employee is entitled to leave for military duty without
reduction or loss of pay, a firefighter is entitled to the
same amount of pay that he would otherwise receive for his
regularly scheduled tour of duty in a biweekly pay period
notwithstanding periods of military leave.

Those decisions are clearly inapplicable to the case
before us. Unlike the provisions regarding court leave and
military leave, we are not aware of any provision of law
which provides that an employeee who attends training is
protected against a reduction or loss of pay. In fact,

5 U.S.C. § 4109 precludes the payment of overtime compensa-
tion under title 5, United States Code, to employees during
periods of training. Thus, we cannot agree with the
Federation's position that a firefighter should not lose
overtime compensation as a result of training. Accordingly,
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if a firefighter's overtime entitlement under the Act is
reduced as a result of a shorter biweekly tour of duty due
to training, there is no basis upon which he may receive the
same amount of compensation as he would otherwise receive
when working a 144-hour tour of duty in a biweekly work

period.

Accordingly, a firefighter is not entitled to any
additional compensation when his entitlement to overtime
under the Act is reduced as a result of training.

Comptrol er General
of the United States
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