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MATTER OF: tosses on exchange of foreign currency for
accxmiDdation purposes--use of pegged rate

DIGEST: 1. ilsses incurred from time to time throughout year by
Accounting and Finance Officer, Departmunt of the
Army, while waking accomwxodations exchanges and ex-
change transactions pursuant to 31 U.S.C. S 492a,
are accepted part of handling these transactions.
As an accountable officer, the Finance Officer is
not liable for losses in foreign currency dealings
which occur because Arny Regulations call for him to
use an estimated, rather than the actual, exchange
rate, Under 31 U.S.C. S 492b an agency is autho-
rized to place itself in a deficiency situation and
not be in violation of the Antideficiency Act,

2. Treasury Departirent calls for agencies making acccxn-
rndations exchanges arid exchange transactions to use
an estimated, rather than the actual, foreign ex-
change rate, Army rcgulaticons call for the use of
an "average rate formula," The Army has decided to
test the "pegged rate fornula" in Europe as, in
effect, a deviation from the average rate formula,
lec Treasury IDpartment, which under the statute has
overall responsibility for these transactions, has
no objection to this irethod. We also have no legal
objection to this uvethod of estimating the exchange
rate. In our view, an Accounting and Finance
Officer in Europe may use this rethal, as long ais it
is properly authorized by the Army, without concern
about being held liable for losses resulting from
foreign currency exchanges, 1 >ever, the Arny
should take action to rectify certain arcav of con-
cern, such as the potential for abuse by individual
officers who may be permitted to vary the pegged
rate to lessen their gains and losses.

Lieutqnant Colonel lI.D. Flynn, Finance and Accounting officer,
U.S, Army In Europe, requests an advance decision as to the prolmr
method of affecting official and acconmodation exchanges of foreign
currency,

Slpcifically, he asks whether the use of the "pecyjed rate" sys-
tem of accounting i.s autlorized, or whether in fact it may violate
the Anticleficiency Act, 31 U.S.C. S 665 or the provisions of
31 U.S.C. S 620. fie also asks whether he is Jiable for losses in-
curred in exchanges, Fur the reasons discussed below, we find that
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the use of the pegged rate in foreign exchanges is not in this situ-
ation a violation of any statutory or regulatory provision and the
Finance and Accounting Officer is not personally liable under the
various accountable officer statutes for losses on exchanges.

Disbursing officers of the United States, such Ps I=C Flynn,
are authorized by 31 U.S.C. SS 492a to 492c (1976) to corduct
foreign e.change transactions for "official purposes, or for the
accommodation of members of the Armed Forces and civilian personnel
of the United States Government," as well as other classes of indi-
viduals mentioned rn section 492a and implenenting regulations.

As the General Counsel of the Treasury has advised us, it be-
lieves that smind cash management requires that some exchange rate
other than the actual exchange rate be used. The "average rate
formula," described in AR 37-103, sec. 12-52b, was formerly used in
Europe and is generally used by the Arny in other areas, Since
March 1900, the Amiy, pursuant to an unsigned letter of instruction,
has been using the "jegged rate method" in Europe on a trial basis,

The pegged rate is generally set once a month, but if the
actual exchange rate substantially fluctuates within a month, it may
be adjusted nore often. 1hen the rate is adjusted, the Finance
Officer calculates, for the tine the old rate was in effect, the
actual dollar cost of currency purchased during that period and an
accounting adjustrent is made for the difference between the dollar
amount debited to the various accounts based on the pegged rate and
the actual cost of the currency. itr example, the voucher [TC Flynn
submitted to us in the amrount of $347,990.94 covers a loss adjust-
ment for a 2-week period in May 1981, and which, in turn, was caused
by his decision to raise exchange rates to offset previous gains
which it appears he had been instructed to do.

Army Finance officers throughout the world reccwd their adjust-
ments throughout the fiscal year to an account entitled "Gains and
Deficiencies in DIchange Transactions, Armty." At fircil year's end,
all these gains and losses are offset against each other. If the
overall balance is positive, the overall gain is (1-z>.sitcd from the
account to the Treasury as miscellaneous receipts. If there is a
loss in this account, 31 U.S.C. § 492b provides that, in effect., the
Army may obtain an overall deficiency appropriation to make up any
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losses,l/ In othe: words, the statute contemplates that losses
oa.!,d exceed gains, leading to d deficit, situation in which an
agency (ces not have appropriations sufficient in the fiscal year to
eradicate the cnoerall loss. It thereby carves out an exception to
the Antideficiency Act and certainly is not a violation of it or
31 UeSC, 5 628.

Cbviously, if there were to be no gains and losses, i.e., if
foreign 2urrency were bought and sold at the same rate, there would
be no need for sections 492a to 492c. Accordingly, it is cleat that
the Congress expected that accounting for foreign currency would
result in gains and losses throughout the year, See, for exarple,
1lin. Rep. Wo. 511, 83rd Cong., 1st Sesi, 2 (1953) and S. Rep,
No. 210, 83rd Cong., 1st Sess., 1953 U.S. axde Cong. and Nbuin. lXwws
1685. The losses incurred periodically throughout the year in
naking acconmodation exchanges and exchange transactions are an
expected result of doing business this way, Provided the Finance
Officer is neither negligent nor guilty of fraud, he will not be
held liable as an accountable officer for these losses, Relief
under the applicable accountable officer relief statutes need not be
requested on account of these losses,

Finally, we cow to LIC Flynn's question concerning the use c.
the pegged rate, Treasury's General Counsel states that his Depa t-
mcnt "has not formally exercised its authority to concur in either
the Army regulations governing exchange transactions, (AR) 37-103,
or the directive setting forth the pegged rate exception to those
regulations."

l/ In the fiscal year 1979 Defense Apupropriations Act, (Pub. L.
No. 95-457 (1978)), a Foreign Currency Fund was created, the
pucpose of which was to permit Defense managers in the field to
execute approved programs without their being subject to uncer-
tainties caused by day-to-day fluctuations in foreign currency
exchange rates, It was established as an indefinite no-year
appropriation and was intended to eliminate the need for the
agency Lo request supplemental appropriations to ccxplete ap-
proved programs, See S. Repl. rb, 96-393, 96th Cong., 1st Sess,
117, 118 (1979), See also 58 Can., Gen, 46 (1970), There is
no indication that the Ebreign Currency Fund applies to accom-
mudation and exchainge transactions authorized by 31 U.S.C.
S 492a-c, Therefore, unless Congress makes an appropriation
similar to the Fund available for transactions authorized by
§ 492a-c, the Army is required to request a supplemental appro-
priation for any yearly loss on exchange transactions incurred
due to the foreign currency exchange rate.
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In the past few years the various agencies involved in these
types of transactions have developed and implemented a nutber of
other formulas for setting an estimated exchange rate, 1:casury's
major concern is that "I * * foreign currency purchased to cover
foreign currency disbursements be held for the shortest tire pos-
ible prior to disbursement," The pEegccd rata was apparently
dopted in response to this concern, Even Jhougi. treasury has not
"formally" concurred in Arny's exchange rate regulations, we under-
stand that it has advised the Army that so long as the pagged rate
cdes not vary iron the prevailinc rate by more than 5 percent on any
given day, that method does not seem objectionable. We also have no
legal basis to object to use of the pegged rate, 1iczever, toth
Treasury and this office have some practical reservations, discussed
further below, about this system if the Army should decide to
implement it,

LIt Flynn further voints out that the pegged rate irmthod is not
authorized by ARl 37-103 which provides for the use of the average
rate and makes no mention of the regged rate, He notes that palra-
graph 1-2a(5) of that regulation provides:

"( 5 ) The provisions are marclatory except where
deviations are specifically authorized by ilead-
quarters, Dalpartalnt of the Arm., mequests for
deviation vi61 he forwarded through comnand channels
to Commander, USAFAC, AFntl: FINCY, Indianapolis, In
46249. "

Is pcart of a plan designed to reduce the size of local deposi-
tory accounts, thei Anmy Finance and Accounting Center, Europe,
agreed to test the pegged rate system based on a draft letter of
Instruction from headquarters, USAREUR, The office of the Assistant
Comptroller of the Anny (Finance and Accounting), Indianapolis, con-
curred in this test in January 1980, HJoever, it appears, according
to I/c Flynn, that no formal deviation from Army Regulations has
been issued by the Airy, and JA'C Flynn is not satisfied that he is
properly authorized, to use the p>egged rate, This is an internal
departmnental matter which we cannot resolve for him, however,

While we have no legal objections to the use of the pegged rate
by LTC Plynn, we feel that the Army, chould it finally adopt this
system, should tighten administrative controls, We a:e concerned
that use of the pegged rate system pet-its Frtential abuse by allow-
ing individual officers to adjust the rate to achieve, in effect,
whatever gain or loss is desired,

Tihe Tce-asury rDparUment has also recognized that a potential
for abuse exists whenever an individual disbursing official has
discretion for setting an estimated rate of exchange without
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guidelines for autcmatic adjustmnnts to reflect current currency
market rates. As L.e pegged rate contains no autonatic adjustrent,
disbursing officers ray set artificially high or low rates, thereby
inflating the appropriation account to which the payment is charged
at the expense of the Gains and Deficiencies Account, Treasury has
stated thua it has no objection to use of an estimatet rate formula
such as the pegged rate so long as the rate does not-. ary on any
given day more than 5 percentage points from tie prevailing rate at
which the Firtarice Officer could purchase the currency. This stan-
dard would also appear to satisfy our objections. The Trmy has,
Treasury adviseJ us, agreed to this modification. To prevent pro-
blems we feel that the rnry should adopt a bathod of verificacion to
assure that a proper rate-one within 5 percent variation-is used
by its Finance officers.

nOorptrollor Genocal
of the United States
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