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4aim~ T1E1 COMPTROLLER GENERAL
DECISION . . Cr THU UNITED STATED

tA ir WAGHI NQTON, a. U. C C549a

FILEW B-205267 DATE; September 28, I982

MATTER OFtJa.,es A. Cutzwiller - Reconsideration of
Claim for Loan Origination Fee

DIGEST: A transferred Federal employee seeks
reconsideration of our prior decision
denying him reimbursement for certain
services provider] as tart of a loan
origination fee hhere there was no
itemization of the portion of the
charge allocable to eac!7 of the
services for which reimburserrent has
being sought. lier contends that our
decisions do not require a dollar
amount to be associated with each rc.-
bursable service, and he seeks
reimbursemnk.Nt claiming estimated fees
for otherwise allowable services which
were reaflonable in light of the custom-
&ry charges in the area. We affirm our
previous disallowance of the employee's
claim because paragraph 2-6.2d of the'
Federal Travel Regulations prohibits
reimbursement of a finance charge and
requires that a determination be made
on the reasonableness of oach otherwise
allowable charge. Our decisions
require an itemization of the fees in
order to determine the reasonableness
of each charge.

Mr. James A. Gutzwiller, an employee of the
Internal Revenue Service, seeks reconsideration of our
decision, James A. Gutzwiller, B-205267, June 15, 1982,
dunying him reimbursement of certain services provided
as part of a loan origination fee where there was no
itemization of the portion of the charge allocable to
each service. lie contends that our decisions do not
require a dollar amount to be associated with each
service for which reimbursement is being sought, and
he seeks reimbursement where the estimeted fees claimed
fox otherwise reimb'.rsable services were reasonable in
light of Lhe customary charges in the area.
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We conclude ttat our previous disallowance of
Mr. Gutzwiller's claim was correct. Paragraph 2-6.2d
of the Federal Travel Regulationap FPMR 101-7 (May
1973) (F'XR), prohibits reimbursement of a finance
charge and requires that a determination be made on the
reasonableness of each otherwise allowable charge.
This was our holding in Anthony J. Vrana, 8-189639,
:arch 24, 1978.

The facts of this case are set forth in detail in
our previous decision. Briefly, Mr. Gutzwiller's
lending institution refused to provide him with an
itemization of the- portion of the loan origination fee
allocable to each of the services which would otherwise
be reimbursable. lie souyht to be reimbursed on the
basis of Department of Uousing and Urban Development
(IIUD) estimates for Ihe custDniary local chirges for
each of the otherwise reimbursable services.

Mr. 'Tutzwiller's contention seems to be that our
decisions do nor require a dollar anount to be
associated with each service for which reimbursement
is being sought. lie recognizes that charges that are
part of a loan origination fee are reimbursable only
if, among other things, the charges ire itemized to
show the portion of the loan origination fee allocable
to each item. However, hie asserts that:

"< * * The itemization is shown in t-he
loan applicntion. Althofugh the actual
dolitr amount (the portion . . . of the
fee) is not stated J-tC isstated that
the charge includes the reimbursable
items * * *."

Interspersed with quotes frop. our decision in Vrana,
previously cited, he concludes:

11* * * There is no mention of the need for
a dollar amount. * * * The only reason a
dollar amount for each item (the poztion
of the. . .fee) is required is to ussure
the amount is not unreasondble in compari-
son to the amount usually charged in the
area. I, in fact, used a figure for each
item at or below the amount usually
changed In the area as determined
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by HUD. * 4 * Where the estimate is, in
fact, less than the amount charged in the
area, and therefore, more than reasonable,
I believe it is unreasonable on your part
to require a specific breakdown of the
charges by the lending institution. This
is especially true when you know that they
refuse, and, in fact, are not required by
law, to give me such a breaktdown."

Mr. outzwiller's situation is similar to--theugh
weake' than--that present in Ceil W. Foest B-1d5998,
October 8, 1976. In Fose, thern was aiFtEcmiJation of
services but no itemization of the loan origination fee
to show the portion alloceble to each service. 1low-
ever, all of the services were otherwise reimbursable.
In Mr. Gutzwiller's situation, there is an itemization
of services, but no itemization of the loan origination
fee to show the portion allocable to each service.
However, Mr. Gutzwiller's situation is weaker than that
in Foss because the services covered by the loan origi-
nation fee are not all reimbursable, lie seeks to
remedy that problem by providing IIUD estimates for the
customary local charges for each of the otherwise
reimbursable services.

In Poss, we concluded that if a determination
could be&Fad&e that the total fee was reasonable in
light of customary charges of the area, a claim,
supported by an itemization listing only reimbursable
charges, could be paid although :h1. itemization did not
show the portion of the fee allocable to each item,
However, subsequently in Vrana, we reconsidered that
position and decided not to follow it. We concluded in
Vrana that adherence to the principles enumerated in
Foss would not ensure that reimbursement would be
JTirted to only asthorized charges. This is applicable
to Mr, Gutzwiller¼ situation where admittedly the loan
origination fee is for a mixture of ronreimbursable and
otherwise reimbursable services with no itemization of
the portion of the fee allocable to each item. We are
unpersuaded b5 mr. Gutzwiller's arguments to change the
position we ae pted ii Vrana.
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Further, in Vrana, wi, reexamined the regulatory
provisions involved, le noted that paragraph 2-6.2d of
the Federal Travel Regulations prohibits reimbursement
of any charge determined to be a finance charge under
Regulation z, 12 C.F.R. f5 226.4 (1981). Since loan
origination fees are finance charges, we observed tiat
claims for reimbursement of such fees may be paid only
to the extent the fee includes charges for the items
expressly ex:luded by subparagraph (e) of Regulattcon
Z. More importantly here, we recognized that thcse
fees enumerated as excludable are, by the express terms
of Regulation Z, excludable only if "reasonable in
amount."

In Vrana, we conclude'd that in order to determine
the reasoniiTeness of each charge, in comparison to the
amount usually charged in the area, reimbursable fees
must be itemized to show the portion of the total loan
origination fee allocable to each charge for which
reimbursement is sought. Since services are excludable
under Regulation ,. only if reasonable in amount, it in
necessary to know the actual cost of each such service.
Wt.ere multiple 'ervices. are provided for one fee, it is
impossible to determine whether an excessive fee for a
particular service has been concealed among fees for
other services actually provided at low cost,

A dollar amount indicating the actual cost
associated with each otherwise reimbursable service for
which reimbursement is being sought is, in effect,
required by FTR paragraph 2-6.2d. Mr. Gutzwiller can
provide no such dollar amounts. Therefore, he may not
be reimbursed any part of this loan origination fee.

Accordingly, we affirm our previous disallowance
of Mr. Gutzwiller'i. claim.

/ . Conmptroller General
of the United States
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