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DIGEST

Employees who traveled away from their official duty
stations on Sunday in order to teach agency training courses
beginning Monday morning may not be allowed overtime pay or
compensatory time for their travel under 5 U,S.C,

§ 5542 (b) (2) (B) (1) or (iv) which require that for travel-
time to be compensable, work must be performed while
traveling or the travel must result from an event which
could not be scheduled or controlled administratively.

Here, the employees did not work while traveling and the
event was scheduled and controlled by the employees’ agency.
However, time spent on 3Sunday after arrival at the training
site setting up for the course is compensable work time if
it is officially ordered and approved.

DECISION

This acticn is in response to a request from the Defense
Investigative Service on behalf of the Department of Defense
Security Institute (DDSI) for a decision as to whether DDSI
instructors are entitled to overtime or compensatory time
for travel outside normal work hours to the place where they
are to Present a training course and then to set up for the
course, For the reasons set forth below, we hold that in
the circumstances presented here, the instructors are not
entitled to overtime compensation or compensatory time for
the time spent traveling but they may be entitled to
overtime compensation or compensatory time for the time
spent Jetting up for the course,.

'The request was submitted by Michael G, Newman, Deputy
Director (Resources), Defense Investigative Service.



BACKGROUND

The DDSI offers an extension course entitled "Industrial
Security Management", which since its inception in the 1950s
has been a four and one-half day course, commencing on
Monday and concluding on Friday at noon, Therefore, the
agency reports that the course ipstructors must travel on
Sundays to the location where the course is to be presented,
and upon arrival set up the facilities required for the
course, unpack boxes of course material, check audio-visgual
equipment, and perform related activities so that
instruction may begin Monday morning., We have been advised
that. the seven instructors involved are routinely required
to provide time on Sundays for this purpose a minimum of
eight to ten times a year,

The agency concedes that it would be possible for it to
shorten the length of the course and thus ensure travel and
setup time within normal working hours, However, DDSI notes
that the four and one-half day length was planned carefully
as the minimum time required to accomplish the training
objectives, and it contends that shortening the course would
jeopardize these cbjectives, Therefore, it is the position
of the agency that instructors traveling and setting up
training locations on Sunday in connection with the training
course should be provided compensatory time since the time
spent is an inherent part of the work the instructors are
performing,

We have been advised that the General Schedule positions of
the ianstructors, Industrial Security Specialist (series
080), are not covered by the Fair Labor Standards Act.
Therefore, thelr entitlement to overtime pay or compensatory
time in lieu thereof, if any, depends on whether the time
spent traveling away from their official duty stations is
considered hours of employment under the provisions of

5 U.S,C, § 5542 (b) (2) (B) (1988) .,

OPINION

The general rule regarding overtime pay is that employees
may not be compensated for time spent on official travel
outside their scheduled duty hours. See 5 U,S.C,

§ 5542 (b) (2); 55 Comp. Gen, 629, 632 (1976). Section
5542 (b) (2) (B) of title 5, United States Code (1988),
provides, however, that time spent in travel status away
from the official-duty station of an employee may be hours
of employment if the travel:

"(1) involves the performance of work while
traveling, . . . or
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"(iv) results from an event which could not be
scheduled or controlled administratively,
including travel by an employee from such event to
his or her official-duty station,"

Generally, where the travel does not require the performance
of work and serves no purpose other than to transport the
employee from one place to another, such traveltime would
not be compensable hours of work, See Barth v. United
States, 568 F,2d 1329 (Ct, Cl, 1978); William L. lLamb,

61 Comp, Gen, 626 ()982), Despite the agency’s claim that
the travel of the instructors is an inherent part of their
work, there is npothing in the record indicating that the
instructors actually worked while traveling, e,g,, reviewed
the training program or otherwise prepared for the course,
and that such work was officially ordered or approved, Nor
was there a showing that the work could cnly be performed
while the instructors were traveling, See Morris Norris,
69 Comp. Gen, 17, 19 (1989), Accordingly, since the time
spent traveling served only to transport the instructors to
the training site, such time would not be compensable hours
of work under 5 U.S.C, § 5542 (b) (2) ((B) (i) .

Ear an event to qualify as administratively uncontrollable
under 5 U,S.C, § 5542 (b) (2) (B) (iv), there must be a total
lack of government control, Morris Norris, 69 Comp. Gen. at
20 (1989) and cases cited therein,° Here, the instructors
traveled to teach a training course which was scheduled and
conducted by and under the total control of the DDSI, the
employing agency.' This clearly precludes a finding of
lack of government control, and thus the travel does not
fall within the eiception authorized by 5 U.S.C,

§ 5542 (b) (2) (B) (iv) . See also Gelden and Wood, 66 Comp.
Gen. 620 (1987),

Accordingly, the time spent traveling does not qualify for
overtime compensation or compensatory time, As to the time
the instructors are required to spend on Sunday at the
training site to set up for the course, this appears to be
compensable work time for which they may receive overtime
pay or compensatory time if the overtime work is officially

’See also FPM Supp. 990-2, Book 550, Subchapter S1-3b
(p., 550-11) (Inst. 68, Mar. 7, 1983).

‘Compare William A. Lewis, et al., 69 Comp. Gen. 545 (1990)
in which overtime compensation was allowed for employees in
a travel status outside of reqular working hours to attend
training where the training was taken at a private
institution and the government had no control over the
content or the scheduling of the courses offered.
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ordered and approved and otherwise meets the requirements of
5 U,S,C., §§ £542 and 5543,
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