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DIGEST

A Special Agent in Charge represented the Federal Bureau of
Investigation (FBI) at a retirement banquet honoring a local
police chief and presented him with a plaque and commenda-
tion letter from the FBI Director, The cost of the banquet
may be reimbursed since the agent's attendance at the func-
tion was in furtherance of the agency's functions or
activities for which its appropriations are made and the
meal was incidental to the retirement ceremony.

DECISION

The Federal Bureau of Investigation (FBI) asks whether
Mr. Richard W. Held, Special Agent in Charge, San Francisco,
California, may be reimbursed $35 for the cost of attending
a retirement banquet for the Police Chief of Fremont,
California, at which Mr. Held presented a plaque and a
letter to the Police Chief from the Director, FBI.1 We
conclude that Mr. Held may be reimbursed.

In his capacity as head of the FBI's San Franc4.sco office,
1Mr. field was invited to attend a retirement banquet for the
Police Chief of Fremont, California. At Mr. Held's request,
FBI headquarters furnished an engraved plaque and a personal
letter of congratulations from the FBI Director to the
Police Chief for presentation by Mr. Held at the banquet.
This event took place on January 10, 1992. Mr. Held
incurred an expense of $35 for the cost of attending this
function and now seeks reimbursement.

Mr. Held was advised that the FBI had no authority to reim-
burse him for a meal expense at his official duty station.
At his request, the FBI asks us whether such reimbursement
may be made in view of the Federal Travel Regulation's (FTR)
long-standing prohibition on paying an employee's expenses

'This request was submitted by Mr. Ronald Wetherington,
Authorized Certifying Officer, FBI, Washington, D.C.



for meals or lodging at or within a radius of a certain
number of miles of the employee's official duty station.2

The FBI reports that, although there is no express statutory
authority for attendance at such ceremonies, it has a long-
standing tradition to recognize state and local police
officials' contributions to the FBI's public service
mission, As the top field executive in San Francisco,
Mr. Held would be expected to participate in such ceremonies
as the FBI's representative.

As a rule, employees may not be paid subsistence expenses
for meals or lodging at or within a radius of a certain
number of miles of their permanent duty station. 41 CF.R.
5 301-7.5(a). See William Perkette, B-247907, Aug. 20,
1992, 71 Comp. Gen. _/; Career Service Awards Program,
70 Comp. Gen. 16 (1990); J.D. Macwilliams, 65 Comp. Gen. 508
(1986).

We have, however, recognized an exception to the prohibition
against reimbursement of meals at or near headquarters. In
38 Comp. Gen, 134 (1958), the agency head authorized the
employee's attendance at an annual. meeting of an association
and determined that the conference was concerned with the
function or activity for which the agency's appropriation
was made. We allowed the employee's meal cost since it was
required in order to attend the annual meeting, citing a
prior statute, now codified at 5 U.S.C. § 4110 (1988).
Presently, section 4110 provides that an agency's appropria-
tions for travel expenses are available for expenses of
attendance at meetings concerning functions or activities
for which the appropriation is made or which will contribute
to improved conduct, supervision, or management of those
functions or activities.

We further refined that exemption in Gerald Goldberg,
B-198471, May 1, 1980. Three employees of the General
Accounting Office sought payment for a luncheon and two
banquets incident to authorized attendance at an annual
meeting of a presidential committee held at their headquar-
ters. There was no charge for the meeting itself, but there
were charges for the three meals. We held that the meal
expenses could be paid, provided the agency determined that
the meals were incidental to the meeting; that the
employee's atten(P'nce at the meals was necessary for full
participation; and that they were not free to take meals
elsewhere without missing essential discussions concerning
the purpose of the meeting.

§&ge 41 C.F.R. §§ 301-7.5(a) and 301-8.1(d) (1992). The
banquet was held at a location within the local commuting
area of the San Francisco office.
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On the other hand, employees who attended a luncheon meeting
organized by representatives of various government agencies
to discuss issue of common concern were not entitled to be
reimbursed for the cost of their meals, Randall R. Pope and
James L. Ryan, 64 Comp. Gen. 406 (1985), We concluded that
the meeting was incidental to the luncheon, since no
substantial functions took place separate from the meal.
Id. aL 408.

Thus, whether an employee may be reimbursed for the cost of
a meal provided at an event that he attends for his agency
at or near his duty station depends on whether the meal was
an incidental part of the event or the event was incidental
to the meal. Internal Revenue Service - Meal Costs,
68 Comp. Gen 348 (1989). Where, for example, a meal is
used as a convenient occasion to conduct business that could
readily be conducted without food being served, the business
is merely incidental to the meal, and the cost of the meal
must be regarded as a personal expense, See J.D.
MacWilliams, supra.

Another illustration of a business meeting that is merely
incidental to a meal is that described by the FBI in its
submission. According to the FBI, its officials often meet
with counterparts from other law enforcement agencies over a
working meal to discuss issues of mutual concern. The
working meal is clearly being used by these law enforcement
officials as a mutually convenient occasion to conduct
business, and the expenses of the meal may not be
reimbursed. 64 Comp. Gen. 406, supra.

However, the retirement banquet attended by Mr. Held is an
example of a situation where the meal is clearly incidental
to the event. Unquestionably, the principal purpose of the
banquet was the retirement ceremony for the police chief,
and the purpose of Mr. Held's attendance at the function was
to represent the FBI Director in honoring the local police
chief. 68 Comp. Gen. 348, supra.

In view of the FBI's long-standing tradition of recognizing
the contributions of local police officials to the FBI's
mission and the approval of Mr. Held's attendance at the
retirement banquet to represent the agency and present the
plaque and letter, it is clear that his attendance was in
furtherance of the functions or activities for which the
agency's appropriations are made, and we have no objection
to reimbursing Mr. Held the $35 cost of the banquet.

fv r F. Hinchman
General Counsel
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