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DIGEST

1. A "family member" who is incapable of caring for himself
at an employee's overseas post of duty is authorized to
travel at government expense with the employee who is
traveling under medical evacuation orders. Although all
such "family members" are usually listed on the employee's
residence and dependency report prescribed by Foreign
Affairs Manual, Vol. 3, § 124.3, the employee, in accord
with an agency practice pertaining to employees who are
married to other employees of the agency, listed Qne "family
member" on her residence and dependency report, and her
spouse listed the other "family member" on his report, In
these circumstances, an agency may pay for the travel of a
"family member" who is listed on one spouse's residence and
dependency report but not on the spouse's report who is
being medically evacuated.

2. Foreign Affairs Manual, Vol. 3, § 698.10-2, states that
rest and recuperation (R&R) travel should be scheduled at
the least possible cost and to take advantage of other
official travel by the employee. This does not require a
retroactive reduction to the employee's reimbursement for
R&R travel performed in April which might have been, but was
not, combined with medical evacuation travel due to
pregnancy which was planned in March and performed in May.
The authorization of the R&R travel was within the discre-
tion of the agency, and in this case it was authorized, and

the record does not show that the employee misled the agency
to provide a basis for an exception to the general rule that
an employee should not be denied reimbursement for travel
performed as authorized.



DECISION

At issue in this case is whether Ms. Louise B. Wise, an
employee of the U.S. Agency for international Development
(AID) serving in Uganda, is entitled to reimbursement for
the travel of one of her children who accompanied her in
traveling to the United States under her medical evacuation
orders. The question arises because ms. Wise had not
declared this child as her dependent for allowances purposes
on her residence and dependency report. A second issue is
whether the reimbursement for Ms. Wise's, her husband's, and
their children's rest and recuperation travel, which had
already been approved and paid, and completed less than
2 months earlier than Ms. Wise's medical evacuation, should
be retroactively reduced because her medical evacuation
travel occurred such a short time later.'

We conclude that Ms. Wise may be paid travel allowances
incident to her medical evacuation travel for the child she
had not declared as a dependent, and we find insufficient
basis to conclude that her medical evacuation travel retro-
actively affects reimbursement for the rest and recuperation
travel that had previously occurred.

BACKGROUND

Ms. Wise and her husband were both employed by AID and both
assigned to the AID Mission in Kampala, Uganda, where they
resided together as a "tandem couple," with their two sons.
Ms. Wise formally declared one of their sons as her
dependent on her residence and dependency report filed with
AID for allowance and benefits purposes, and her husband
declared the other son as his dependent on his residence and
dependency report.

After becoming pregnant in late 1.991, Ms. Wise had several
discussions with medical officers, and she decided to follow
the standard procedure for those assigned in Kampala, which
was to be evacuated to the United States on medical travel
to deliver her baby. Approval of this medical travel was
given by the medical director in Washington and cabled to
the mission in Kampala en March 7, 1992. The cable also
included a reference to Vol. 3, Foreign Affairs Manual
(FAM), § 686.2(c) and described the authority therein for
the mission director to approve the travel of "family
members" who are incapable of caring for themselves at post
to accompany the pregnant mother. Mrs. Wise states that in

'Ms. Kathleen G. LeBlanc, Controller and Authorized
Certifying Officer, USAID Mission to Uganda, Kampala,
Uganda, submitted these questions.

2 B-251231



early March she discussed with the mission executive officer
her plans to have her two children (aged 5 and 8) accompany
her under that authority.

In early April 1992, Ms. Wise, her husband and two sons went
on rest and recuperation travel (R&R) approved by the
mission in Kampala, On May 20, Ms. Wise formally requested
the mission director to include her two children on her
medical evacuation travel order to authorize them to travel
at government expense when she returned to the United States
to give birth. On May 26, the mission director denied the
request. After Ms. Wise had been evacuated to the United
States and had taken her two children with her at her
expense, she appealed to the a.jency's Committee on
Exceptions on July 1, 1992, to have her two children retro-
actively included on her medical evacuation travel order
under the authority of 3 FAM § 686.2(c) 2 On August 10,
1992, the Committee on Exceptions granted the appeal and
directed that Ms. Wise's medical evacuation travel order be
amended to include her two children. The mission director
accomplished this August 26, 1992.

DISCUSSION

The first question is whether the Committee on Exceptions
could direct the inclusion on Ms. Wise's evacuation travel
order of the child who is not declared on her residence and
dependency report as her dependent.

Section 686.2(c) of 3 FAM authorizes a "family member"
incapable of caring for himself or herself at post to travel
with the patient being medically evacuated (such as
Ms. Wise] and be included in the medical travel order.3
Ordinarily, a child would be considered a "family member" of
his mother unless there is a compelling reason to conclude
otherwise. The definitions section in 3 FAM § 681.6 that
applies to section 686.2(c) defines "Dependents" as members

'The Committee on Exceptions may relieve excess travel costs
in certain circumstances, but it has no authority to approve
an employee's request that would violate the Foreign Service
Act of 1980, or any other law or Comptroller General
decision, See 6 FAM § 121.1-4. The provisions of the FAM
governing allowances for dependents' travel, applicable in
this case, are statutory regulations implementing provisions
of the Foreign Service Act of 1980. See especially,
22 U.S.C. § 4081 (5) (B) (1988)

'The certifying officer does not question that Ms. Wise is
entitled to travel allowances for the child who is listed on
Ms. Wise's residence and dependency statement as a
dependent.
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of an employee's family, including children, as indicated in
the employee's personnel file maintained by the agency,
Although section 601,6 does not specifically designate which
document in the employee's personnel file is to indicate his
or her dependents, or family members, the document that is
normally used to identify dependents of AID employees for
government-paid travel is the residence and dependency
report prescribed by 3 FAN 5 124.3, and maintained in the
official personnel file.

Instructions to the employee for completing the residence
and dependency report pertaining to dependents state that
all (emphasis supplied) qualifying family members, other
than a spouse, who will normally travel at government
expense and reside abroad with the employee should be named
in the "Family Dependents" block of the report. Had
Ms. Wise been the only AID employee of her family rather
than part of a tandem couple, presumably she would have
included the names of both of her children in the "Family
Dependents" block of the report, and there would have been
no doubt that both of her children would have qualified as
"family members" under section 686,2(c), However, we under-
stand that it is a normal practice, although not prescribed
by regulation, for the spouses of a tandem couple, in
completing their residence and dependency reports, to
apportion the family dependents between them as they decide.
This practice is to prevent a duplication of benefits due to
a family dependent being included on both spouses' travel
orders when both are traveling, such as in a relocation
situation. In this case each spouse included one of their
children on their respective residence and dependency
report.

The report itself provides that it may be changed at any
time to allow for updates or changes, and in this case,
Ms. Wise attempted to determine whether such a change in her
report was necessary for her two children to be included on
her medical evacuation travel order. In early May, before
her evacuation, and before she formally requested the
Mission Director to include her children on her travel
order, an AID staff member in Washington informed her that
"There is no need to do anything with the residency and
dependency statement in this circumstance because the
medevac regulation identifies the dependent as 'family
member'." It appears that this was faulty advice and that
it would have been appropriate to make the change. However,
since both of Ms. Wise's children qualified and were listed
on residence and dependency reports as family dependents
according to the usual practice unique to tandem couples,
and since Ms. Wise's report could have been changed to
satisfy any technical requirement that would have been
satisfied had the instructions of the report been followed,
we do not question the action of the Committee on Exceptions
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to direct that both of her children be included on her
medical evacuation order under the authority of 3 FAM
§ 686.2(c), On that basis she is entitled to reimbursement
for the travel of both children.

The second question is whether any adjustment need be made
to the reimbursement for the government R&R trip that
Ms. Wise and her family took in early April in view of the
medical evacuation travel which occurred such a short time
later in May. The basis for this question is that 3 FAM
5 698.10-2 states: "In scheduling trips, the authorizing
officer should seek to make them at the least possible cost
to the Government. For example, timing of trips should be
arranged to take advantage of: . . . other official travel
by the employee or members of family." Apparently, the
director of AID's Kampala Mission believes that the R&R
travel should have been postponed and combined with the
medical evacuation travel, and that if he had been fully
aware of the circumstances when he approved the R&R travel
for April, he would have delayed it to coincide with the
later evacuation travel.

We believe it is significant that 3 FAM § 698,10-2 puts the
responsibility of scheduling on the authorizing officer, and
3 FAM § 698,8 states that "The respective overseas estab-
lishments of each agency are responsible for scheduling
employees and families to take rest and recuperation at
Government expense," While the Director might have delayed
the R&R travel had he been more aware of the need shortly
thereafter for Ms. Wise's medical evacuation, the record
does not show an intention on the part of Ms. Wise to
mislead him and provide a basis for an exception to the
general rule that an employee should not be denied reim-
bursement for travel performed as authorized, B-216208,
Feb. 27, 1985. Accordingly, we see no basis to retro-
actively reduce reimbursement for the R&R travel that had
already been approved, performed, and paid for.

James F. Hinchman
General Counsel
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