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DIGEST

A Department of Defense employee disputes her agency's computation of the commuting
distance between her old residence and the duty station to which she is being transferred
for the purpose of determining whether she mets the 40-mile eligibility requirement for
temporary quarters subsistence allowance. The agency relied on the DOD Official Table
of Distances (OTD), which uses a route via ferry, The employee argues that a longer all-
land route is the appropriate route. Such factual determinations are left to the employing
agency; GAO will not overturn the agency's determination unless it is arbitrary, capricious
or contrary to law. Although the agency may rely on the OTD as a matter of general
policy, the agency also may use a distance by an alternate route if it finds that to be more
appropriate in a particular case.

DECISION

This is in response to a request for a decision whether a Defense Investigative Service
employee, Ms. Barbara Green, may be authorized reimbursement for temporary quarters
subsistence expenses (TQSE) reimbursement in connection with a permanent change-of-
station transfer from Seattle, Washington, to Bremerton, Washington.'

BACKGROUND

The issue in this case is the net increase in Ms. Green's commuting distance to her new
duty station in Bremerton from her old residence in Seattle compared to her prior
commuting distance to her old duty station in Seattle.

The Federal Travel Regulation (FTR) (restated in the Joint Travel Regulations, Vol. 2)
provides that TQSE may not be authorized for an employee or the employee's family

'The Director of the Defense Investigative Service submitted the request for a
decision.



members "when the distance between the new official station and old residence is not
more than 4C miles greater than the distance between the old residence and the old official
station," except in one other situation not applicable here. 41 C,F,R. 302-5.2(h)
(1993). It is implicit in this provision that it would not be considered a hardship on an
employee transferring a relatively short distance to increase his or her commuting distance
for a brief period while establishing permanent quarters at the new duty station rather than
incurring temporary quarters expenses near the new station.

Seattle and Bremerton are separated by Puget Sound, The Official Table of Distances,
AR 55-60, promulgated for Department of Defense agencies to use in establishing
distances in connection with travel and transportation claims, shows the distance between
these two cities as 16 miles, This distance, which is measured from city center to city
center across Puget Sound and is accomplished by use of a ferry, results in a net increase
in commuting distance for Ms, Green of less than 40 miles, Ms. Green asserts that the
distance from her old residence to her old duty station is 18 miles, and the distance from
her old residence to her new duty station via the all-land route around Puget Sound, which
she prefers, is 68 miles, a net increase of 50 miles.

According to the record, agency personnel verified with the Department of Defense Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee that the distances in the Official
Table of Distances are appropriate for use in this computation.2

Ms. Green argues that the agency should use the land route to measure the distance of her
commute because that is the fastest and least expensive method of transportation for her,
She has provided fare and schedule information via car ferry across Pugent Sound
showing that the cost is $5.50 each way and it takes 60 minutes to complete each
crossing. The record does not include time and cost estimates via the land route.

ANALYSIS

Regarding calculating distances between residences and duty stations the FTR states: "All
measurements shall be made according to map distance along a usually traveled route."
FTR § 302-5,2(h), w=a. This language allows for the possibility that there may be more
than one usually traveled route, or that the usually traveled route for one employee may
differ from that of another, and it does not require the use of the shorter of two possible
routes.

The Official Table of Distances used by the agency in this case states that the Table is to
be used "to verify the distances" shown on DOD civilian employees' travel and
transportation claims, and, further, that the distances it shows have been computed in
miles over the shortest, most traveled highway routes as shown on the latest available

The Per Diem Committee promulgates the Joint Travel Regulations which implement
the Federal Travel Regulation for Department of Defense agencies' employees.
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highway maps. Thus, the use of this guide to verify distances to determine eligibility for
TQSE appears appropriate, We also note, however, that the FTR provides that. the
decision as to whether to authorize TQSE "shall be made on an individual-cases basis".
FTR § 302-5,1(a), Tlerefore, we believe that the agency does have the discretion and
responsibility to consider the facts applicable in an individual case where the Official
Table of Distances route is questioned to determine whether that route is the appropriate
"usually traveled route" under the circumstances of the case,' We will not set aside an
agency's determination that is within its discretion to make, absent a showing that it is
arbitrary, capricious or contrary to law. Connie "AM Holnai, B-255603, Feb. 10,
1994; John W. Is , 67 Comp. Gen, 336 (1988). If upon review of the circumstances
in this case the agency determines that the longer land route favored by Ms. Green is
appropriate to use in deciding her eligibility for authorization of TQSE, we would not
question that determination, nor would we question a determination that the shorter
distance via the ferry is appropriate.'

/5/ Seymour Efros
for Robert P. Murphy

Acting General Counsel

'We note, for example, that what might be the appropriate route for a mileage claim
for a single trip from an old to a new duty station under PCS orders may not
necessarily be the only appropriate usually traveled route for regular commuting.

'We also note that a determination that Ms. Green meets the 40-mile commuting
requirement would not automaticaflv entitle her to TQSE. The agency has the further
discretion to determine whether to authorize TQSE in the circumstances, considering
such factors as are set out in FTR § 302-5.1.
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