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James J. Berryhill - fileage,,allowance for use
of bicycle on official business

DIGEST:
Mileage allowance may not be paid to an employee for
the use of his privately owned bicycle on official
travel since the mileage statute, 5 U.S.C. § 5704,
and implementing regulations specifically pertain
only to the use of motor-driven vehicles.

This action is in response to a request by a certifying
officer of the Department of Interior for an advance decision
concerning the payment of a mileage allowance to an employee for
the use of his privately owned vehicle (POV), a bicycle, on
official business.

Mr. James J. Berryhill, an employee of the Department's
Bureau of Outdoor Recreation, was authorized to travel from his
official station in Atlanta, Georgia, to Fort Worth, Texas, and
return to attend a National Convention of Bicyclists on April 25
and 26, 1975, as a scheduled speaker. Rather than traveling by
taxicab or other commercial carrier or by other vehicle from the
Fort Worth airport to the conference site and back, the employee
chose to ride the 20-mile round-trip on his own bicycle, which he
had carried as baggage on the air flight from Atlanta.
Mr. Berryhill has submitted a voucher dated May 8, 1975, for
60 cents, claiming 3 cents per mile as a transportation allowance
for that portion of his travel.

Mileage expenses for employees using FOV's and traveling on
official business may be paid under section 4 of the Travel
Expense Act of 1949, as amended. The provisions applicable at
the time of the travel in question are codified in 5 U.S.C. § 5704(a)
(1970) as follows:.

"(a) Under regulations prescribed under
section 5707 of this title, an employee or other
individual performing service for the Government,
who is engaged on official business inside or
outside his designated post of duty or place of
service, is entitled to not in excess of-



B-184641

"(1) 8 cents a mile for the use of a
privately owned motorcycle; or

"(2) 12 cents a mile for the use of a
privately owned automobile or airplane;

instead of the actual expenses of transportation
when that mode of transportation is authorized or
approved as more advantageous to the Government.
A determination of advantage is not required when
payment on a mileage basis is limited to the cost
of travel by common carrier including per diem."
(Emphasis added.)

That statute is implemented by the Federal Travel Regulations
'(FPHDR 101-7) (1973). ParagraphI-2.2a of the FTR states:

"Authorized Method. Methods of transportation
authorized for official travel include railroads,
airlines, h-elicopter service, Ohips, buses, str-ctcars,
subway, taxicabs, Government-owned and contract rental
automobiles and airplanes, privately o-med and rented
automobiles and airplanes, and other necessary means
of conveyance." (Emphasis added.)

While travel by bicycle would possibly seem to be authorized by
that regulation, reimbursement for the use of a POV is governed
by FTR para. 1-4..1a-which reads:

"Mileage payments. When employees and others
rendering service to the Government use privately
owned motor vehicles or airplanes in the conduct
of official business within or- outside their
designated posts of duty or places of service and
such use is authorized or approved as advantageous
to the Government or as an authorized or approved
exercise of the employee's preference, payment shall
be made on a mileage basis unless payment on an
actual expense basis is specifically authorized by
law." (Emphasis added.)
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Examination of the legislative history of the mileage
allowance indicates that it is designed to "reimburse the
traveler for expenses of operation" of a privately-owned motor
vehicle. H.R. Rep. No. 389, 81st Cong., 1st Sess. 3 (1949).
In view of the congressional intent and the language of both
5 U.S.C. § 5704 and FTR para. 1-4.la, it is clear that mileage
payments may not be made for the use of a bicycle, but only for
the use of a motor-driven vehicle.

Accordingly, the voucher for the mileage allowance for the
use of a bicycle on official business may not be certified for
payment.

* F* .RELLER

Comptroller General
Deputy] of the United States
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