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MATTER OF:
Blaine L. Bowen - miscellaneous travel expense

DIGEST:
The established rule is that cost of special equipment
to enable an employee to qualify himself to perform
official duties constitutes a personal expense of the
employee and is not payable from appropriated funds.
Employee would not be entitled to bedboard expenses
needed for sleeping because of injury to back. Such
expenses are considered part of lodging which are
part of the expenses included in per diem. Neither
would bedboard expenses be reimbursable as miscel-
laneous expenses since such expenses are personal and
not essential to the transaction of official business.

This action arises from a submission by Orris C. Huet,
Authorized Certifying Officer, National Finance Center, United
States Department of Agriculture. He requests our decision on
the claim of Hr. Blaine L. Bovcen, an employee of the Forest
Service, Department of Agriculture, who has submitted a reclaim
voucher in the amount of $16 for bedboard expenses while
traveling on official business.

The "bedboard expenses" were originally claimed on two
travel vouchers and were subsequently disallowed by two
suspension notices issued by the agency because they were
considered to be a personal expense and therefore not reimbursable.

Mr. Bowen states that he suffered a back injury in the line
of duty and that he has had two major back operations and
additional medical treatments. The injury and treatment have
been covered under a claim with the Bureau of Employees Compensation.
As a result, the claimant reports it is impossible for him to
sleep on a mattress without the rigidity of a board. He has
equipped his own mattress with a bedboard at his own expense, but
while traveling on official business, he must incur the expense of
a bedboard. He adds that for the past nineteen years auditors
have ruled that the cost of bedboards constitutes a legitimate
expense and that his travel accounts have been paid.
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A review of all Mr. Bowen's travel vouchers discloses that
he has been reimbursed a total of $21 for bedboard expenses
incurred while on official travel. These expenses were included
in vouchers not audited under statistical sampling procedures.

The two travel vouchers which have been submitted show that
Mr. Bowen was paid transportation costs and per diem in lieu of
subsistence while he was in travel status. Reimbursement of
travel expenses to civilian employees of the Government while
traveling on official business is governed by the 5 U.S.C. 5701
gt seq., as implemented formerly by the Standardized Government
Travel Regulations, and currently by the Federal Property
Management Regulations (FPU) 101-7, effective Hay 1, 1973.
Paragraph 1-7.1b of FPMR 101-7 provides, in pertinent part, as
follows:

"b. Expenses covered by per diem. The
per diem in lieu of subsistence expenses
includes all charges for meals, lodging * * *."

Paragraph 1-9.ld of FPi{R 101-7 provides:

"Miscellaneous expenditures not enumerated
herein, when necessarily incurred by the traveler
in connection with the transaction of official
business, shall be allowed when approved."

The established rule is that the cost of special equipment to
enable an employee to qualify himself to perform his official duties
constitutes a personal expense of the employee, and as such, is
not payable from appropriated funds. Generally, the test to be
applied with reference to such expanse, in the absence of specific
statutory authority therefor,, is whether the expenditures are
essential from the standpoint of carrying out the object of the
appropriations involved, and whether the wearing apparel, personal
furnishings, or special equipment is such as the employee might
reasonably be expected to furnish as a part of the personal
equipment necessary for him to perform the regular duties of his
position. See 3 Comp. Gen. 433 (1924); 32 id. 229 (1952); and
B-179057, May 14, 1974.

It is our view that, even though not specifically enumerated
in paragraph 1-7.1b of FPMR 101-7,the cost of bedboards is included
as a part of lodging expenses and, therefore, is covered in the
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per diem allowance. Furthermore, we consider the cost of
bedboards for use of travelers while sleeping to be personal
expenses and not essential to the transaction of official
business. See 35 Comp. Gen. 361 (1955); and B-1.51701, July 3,
1963.

Accordingly, the reclaim voucher submitted by Mr. Bowen may
not be certified for payment. In view of the small amount involved
and since the cost of recovery would most likely exceed the amount
recovered no action need be taken with regard to prior payments
made.

R. -Tl7

Doputy Comptroller General
of the United States
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