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MATTER OF: Cuban and Haitian Refugee Program
Employees - Within-Grade Salary Increases

DIGEST:

1. In May 1980, employees of the Cuban and
Haitian Refugee Program, Department of
Health and Human Services, were appointed
to Schedule A excepted service positions
under the General Schedule for periods not
to exceed September 30, 1983. Employees
whose appointments were for more than
one year, and employees whose initial
appointments were not-to-exceed one year
or less, with a single extension of more
than one year, are eligible for within-
grade salary increases under 5 U.S.C.

§ 5335 (Supp. IV 1980), on the same basis
as term employees since they occupied
permanent positions as defined in OPM
regulations.

2. Employees of the Cuban and Haitian Refugee
Program whose initial appointments were
not-to-exceed one year or less, with
extensions for periods not-to-exceed
one year or less, are not eligible for
within-grade salary increases since they
did not hold permanent positions as
defined in OPM regulations. Their initial
appointments, and extensions, were, singu-
larly, not for periods of more than one
year. Any overpayments of pay resulting
from granting of within-grade increases
to these employees may be considered for
waiver under the provisions of 5 U.5.C.

§ 5584 (1982).

This decision is in response to a request by
Mr. Thomas S. McFee, Assistant Secretary for Personnel
Administration, Office of the Secretary, on behalf of the
Secretary, Department of Health and Human Services.
A decision is requested as to whether certain employees,
appointed to a staff assigned to activities associated
with the settlement of Cuban and Haitian refugees, are
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eligible for within-grade salary increases under the
provisions of 5 U.S.C. § 5335 (Supp. IV 1980). For the
reasons hereafter stated, the employees in categories

I and II are entitled to within-grade increases, while the
employees in category III are not entitled to such
increases.

Under the provisions of the Refugee Education
Assistance Act of 1980, Pub, L. 96-422, 94 Stat. 1799, indi-
viduals were appointed to a staff assigned to activities
related to the settlement of Cuban and Haitian entrants.

In May 1980, the Office of Personnel Management (OPM)
authorized the appointment of a limited number of employees
to this staff. The employees were given Schedule A excepted
service appointments. The termination date for such service
was September 30, 1983,

Some of the employees on the Cuban and Haitian Refugee
Program staff were given appointments of more than one
year. Other employees were initially appointed for a period
of not-to-exceed one year and received a single extension of
more than one year. On the other hand, most of the
employees appointed to the staff were given initial appoint-
ments of not-to-exceed one year or less. Some employees in
this latter group had their appointments extended in addi-
tional increments for periods not-to-exceed one year or less
which made their total appointment time exceed one year.

Section 5335, Title 5, United States Code, provides
that an employee paid on an annual basis, and occupying a
permanent position within the scope of the General Schedule,
shall, following the completion of certain enumerated
requirements, receive periodic step increases.

CATEGORY I

Initial Appointment of More Than One Year

Employees on the staff assigned the activities associ-
ated with the settlement of the Cuban and Haitian refugees
who were given appointments of more than one year are
entitled to receive within-grade increases. The implement-
ing regulation, 5 C.F.R. § 531.402(d) (1981), issued by OPM,
defines a permanent position as "one filled on a permanent
basis, that is by an appointment not designated as temporary
by law and not having a definite time limitation.™ The
regulatory provision was amended January 1, 1982, to state
that a "permanent position means a position filled by an
employee whose appointment is not designated as temporary by
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law and does not have a definite time limitation of one year
or less.”" 5 C.F.R. § 531.403 (1982). Guidelines issued by
OPM clarify that the term, permanent position, does not
include a position filled by an employee whose appointment
is limited to one year or less and subsequently extended so
that the total time of the appointment exceeds one year.
Federal Personnel Manual (FPM) Supplement 990-2, Book 53t1,
Subchapter S4-3. Thus, appointments for more than one year
are permanent positions since they do not have a definite
time limitation of one year or less.

Accordingly, employees who were given appointments of
more than one year (but less than four years) are entitled
to periodic step increases under 5 U.S.C. § 5335 on the same
basis as term employees. See Indochinese Refugee Program
Employees, B-193803, February 14, 1979.

CATEGORY I1I

Initial Appointments of Not-to-Exceed One Year
With a Single Extension of More Than One Year

Employees who were given initial appointments of
not-to-exceed one year, with a single extension of more than
one year, are entitled to within-grade increases on the same
basis as those employees who were given appointments of more
than one year, as explained earlier. Although the initial
appointment was for one year or less, the single extension
granted was for more than one year. Consequently, this sub-
sequent appointment of more than one year comes within the
provisions of 5 C.F.R. § 531.403 (1982), guoted above.

See also 5 C.,F.R. §§ 316.305 and 316.301, and Indochinese
Refugee Program Employees, cited above. The employees are
entitled to periodic step increases on the same basis as
term employees. Further, the time spent under the initial
appointment counts as creditable service when the employee
becomes eligible for a within-grade increase. 5 C.F.R.

§ 531.404 (1981); FPM Supplement 990-2, Book 531, Subchapter
S4-5c.

CATEGORY III

Initial Appointments Not-to-Exceed One year or Less
With Extensions in Increments for Periods Not-to-Exceed
One Year or Less

Employees who were granted initial appointments of
not-to-exceed one year or less and who received extensions
in increments for periods not-to-exceed one year or less,
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are not entitled to within-grade increases. The positions
filled by these employees were not "permanent positions”
under the 1981 and 1982 regulatory provisions, 5 C.F.R.

§§ 531.402(d) and 531.403, inasmuch as they had a definite
time limitation of September 30, 1983, and were for periods
of one year or less. Such employees do not come within the
ambit of 5 C.F.R. §§ 316.305 and 316.301 and our decision,
Indochinese Refugee Program Employees, cited earlier, since
their appointments, both initial and the extensions, were,
singularly, not for periods of more than one year. There is
no regulatory authority which would permit "tacking on"

the subsequent extensions to the initial appointment so as
to make the total period of the appointments for a period

of more than one year. This is evidenced by the prohibition
against such "tacking" contained in the guidelines set forth
in FPM Supplement 990-2, Book 531, Subchapter S4-3, cited
previously.

Accordingly, employees of the Cuban and Haitian Refugee
Program in categories I and II are entitled to within-grade
salary increases under the provisions of the controlling law
and regulations,

Employees of the refugee program in category III are
not entitled to within-grade salary increases. 1In this
connection, we would point out that overpayments of pay
which have resulted from the granting of within-grade
increases to employees in category III may be considered
for waiver of repayment under the provisions of 5 U.S.C.
§ 5584 (1982), and 4 C.F.R. §§ 91.1-91.5 (1983).
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Acting Comptroller General
of the United States





