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DIGEST:

A transferred employee purchased -a lot
suitable for residence construction
near his new duty station. His claim
for reimbursement of a broker's
commission for finding the lot is
denied since Federal Travel
Regulations (FTR) para. 2-6.2a specif-
ically prohibits such commission in
connection with the purchase of a home
at the new duty station. Although the
commission reimbursement prohibition
in FTR para. 2-6.2a specifically
relates to purchase of a home, by
implication it includes the lot

on which the home is to be situated.
Real estate expenses for the purchase
or sale of a lot are allowed only when
the lot is integrated with a dwelling
or used as a mobile home site.

This decision is in response to a letter from
Dr. Edmund J. Koenke, requesting further consideration of
the denial by our Claims Group in its Settlement 2-2844451,
dated September 2, 1983, of his claim for reimbursement of
a real estate commission. The commission was paid by him
on the purchase of a lot incident to a permanent duty sta-
tion transfer in January 1982. The claim is denied for
the following reasons.

FACTS

Dr. Koenke, an employee of the Federal Aviation
Administration (FAA), Department of Transportation, was
transferred on a permanent change-of-station assignment
from Washington, D.C., to the FAA Technical Center, Atlantic
City, New Jersey, in January 1982. 1In May 1932, he pur-
chased a lot in Mays Landing, New Jersey, for the purpose of
constructing a residence. By voucher dated June 9, 1932, he
submitted a real estate expense claim incident to that pur-
chase totaling $3,930.85. Of that amount, $430.85, repre-
senting legal, mortgage lender insurance and escrow agents'
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fee, was administratively allowed. However, $3,500 was
disallowed by the agency since it represented payment of
a broker's commnission to find property suitable as a
residence, and such reimbursement is prohibited by the
Federal Travel Regulations,

On review, our Claims Group agreed with the agency
disallowance on the same basis that the Federal Travel
Regulations do not authorize such payments. On reclaim,
Dr. Koenke contends that since the actual commission was
paid in conjunction with his relocation for official busi-
ness, and since the regulations do not prohibit reimburse-
ment of such a commission on the purchase of a lot, it
should be considered a valid relocation expense,

DECISION

Under the provisions of 5 U.S.C. § 5724a (1982},
employees who are transferred from one permanent duty
station to another are entitled to be reimbursed relocation
expenses. Among those reimbursable expenses are real estate
related expenses. Subsection (a)(4) theresf, authorizes,
in part, the reimbursement of,

"{a)(4) Expenses of the sale of the
residence * * * of the employee at the old
station and purchase of a home at the new
official station * * *_, However, reimburse-
ment for brokerage fees on the sale of the
residence * * * may not exceed those custo-
marily charged in the locality where the
residence is located * * *_ "

The reyulations implementing these provisions are
contained in the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7,
(Septemoer 1981) (FTR). Paragraph 2-6.2a provides:

"a. Broker's fees and real estate
commissions. A broker's fee or real estate
commlssion paid by the employee for services
in selling his residence is reimbursable but
not in excess of rates generally charged for
such services * * * in the locality of the
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old official station. No such fee or
commission is reimbursable in connection with
the purchase of a home at the new official
station.” (Underscoring supplied.)

With regard to the above underscored prohibition,
we have held that even in situations where it is the
customary practice for a real estate broker td perform
finder services and charge a fee, such a fee or commission
paid in connection with the purchase of a home is, not reim-
bursable. Edwin M. Wood, B-184063, June 15, 1976/; and
B-177632, May 18, 1973. ’

The focus of that prohibition is the "home" the
employee is purchasing at his new duty station. Other than
waterborne residences, all homes are situated on or affixed
to a lot or parcel of land regardless of whether they are
single family dwellings, high rise condominiums, or even
nobile homes. Thus, while a lot, or parcel of land, is not
a residence or home as those terms are used in the regula-
tions, it is a normal adjunct to a residence or home.
Further, to the extent real estate expenses for the purchase
or sale of a lot are reimbursable, they are allowed only
when the lot is integrated with a dwelling or used as a
mobile home site. Donnie R. Sparks, B-213769, May 1, 1984,

Therefore, where the regulations prohibit the
reimbursement of fees or commissions in connection with
the purchase of a home at the new official station, by
necessary implication it includes the ground on wiiich the
home is situated or to be situated.

Accordingly, the action taken by our Claims Group
disallowing Dr. Koenke's claim for reimbursement of a real
estate comnission for the purchase of a lot is sustained.
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